mandag 25. april 2011

Bok: Mannlige, vestlige blikk på Brasil, Amazonas og urfolk

Jeg er inne i en stim. Av bøker. Her er fem bøker jeg anbefaler for deg som har lyst til å skjønne mer av Brasil, Amazonas og Amerikas urfolk. Og som samtidig har lyst til å lese gode bøker, selvfølgelig.

Når jeg lister dem opp sånn ser jeg at alle forfatterne er mannlige, vestlige, engelsktalende og over 40, kanskje over 50. Men ikke la deg skremme av det...

1. Peter Robb: A Death in Brazil.
Dette trodde jeg lenge var en halvdårlig roman satt til Brasil. Skjønner ikke hvor jeg kan ha fått den ideen fra. Nå er jeg snart halvveis, og det viser seg å være en superinteressant og velskrevet dokumentar / historiebok / reiseberetning om kolonisering, opprør, indianere, slaveri, militærdiktatur, sinnsyke korrupsjonshistorier, Lulas bakgrunn og politiske reise, samt forfatterens liv i Recife i Pernambuco. Blant annet. Terningkast 5.

2. Greg Grandin: Fordlandia. The Rise and Fall of Henry Fords Forgotten Jungle City.
Denne boka handler om Henry Fords katastrofalt mislykkede prosjekt med å skape en gigantisk gummiplantasje og en slags ny sivilisasjon i brasiliansk Amazonas på 1920- og 1930-tallet. Jeg leste den faktisk som del av pensum på et PhD-kurs på Univeristetet i Oslo i fjor høst. Det sier noe om hvor faglig god den er. Men den kan like gjerne leses som sengelektyre. Det sier noe om hvor underholdende og godt skrevet den er. Anbefales varmt! Terningkast 5.

3. David Grann: Den tapte byen Z.
Den har jeg skrevet om her før. Sjekk denne omtalen  Teningkast 5 til den og. (Jada, vet det. Lite fantasi i karaktergivningen her.)

4. Charles C. Mann: 1491. New Revelations of the Americas Before Columbus.
Temaet for denne boka er Amerika før europeernes ankomst. Det er en historie som er i ferd med å skrives på nytt, og som vi alle har godt av å kjenne. Fra baksideteksten: "The astonishing Aztec capital of Tenochitlan had running water and immaculately clean streets, and was larger than any contemporary European city." Fikk den nettopp i posten fra Amazon, og gleder meg.

5. John Hemming: Tree of Rivers. The Story of the Amazon.
Denne mannen har forsket på og skrevet om urfolk i Amerika, særlig Brasil, i et helt liv. Denne boka har jeg fått anbefalt fra mange, og den tar for seg hele Amazonas utvikling etter europeernes ankomst. Sterkt fokus på urfolk. Den kom i samme sending fra Amazon. Veldig passende...

Har du noen bøker om Brasil eller Amazonas du vil anbefale? Jeg trenger input!

fredag 15. april 2011

Oljefondet investerer i ulovlig avskoging i Amazonas

Nå er det ikke lenger indirekte: Oljefondets sponser ulovlig avskoging i Amazonas!


Påsatt brann i iregnskogen i Amazonas. 80% av de avskogede områdene går til beiteland til storfe.

Statsadvokaten i delstaten Acre anklaget 14. april flere selskaper i kjøttindustrien for ulovlig avskoging og slaveri. Bøter på over 7 milliarder kroner er skrevet ut! Blant de fjorten selskapene er JBS Friboi, verdens største kjøtteksportør.

Oljefondet inne
Oljefondet investerer 61 millioner kroner i JBS Friboi. Ikke det største beløpet, men likevel. JBS er også blant de aller største utslipperne av klimagasser i Brasil. Nå må Oljefondet selge seg ut!
Bakgrunn: Oljefondet investerer i 11 av 12 klimaverstinger i Brasil

Ulovlig avskoging
JBS er med dette igjen anklaget for å kjøpe opp kjøtt som kommer fra ulovlig avskogede områder i Amazonas. Dette til tross for at selskapet siden 2009 har forpliktet seg til ikke å gjøre det, og samtidig reklamerer med at de ikke gjør det.

Kjøttindustrien står for 80% av avskogingen i Amazonas. Ved å investere i JBS, er Oljefondet med på å opprettholde dette systemet.
Bakgrunn: ABC om avskoging i Amazonas

Slaveri i kjøttindustrien
Flere av selskapene er i tillegg anklaget for å holde arbeiderne sin som slaver. Dette er et stort problem i Amazonas. Over 200 bedrifter i Brasil står på Arbeidsdepartementets offisielle svarteliste over slaveri.
Bakgrunn: Slaveri: En skam for Brasil

Hva synes du? Bør Oljefondet selge seg ut?

torsdag 14. april 2011

Dilmas første 100 dager - en miljøanalyse

Brasils nye president Dilma Rouseff har sittet i 100 dager. Hvilke konklusjoner kan vi dra så langt?

I valgkampen ble Dilma Rouseff hardt utfordret på miljøspørsmål. Tidligere miljøvernminister Marina Silvas sterke tredjeplass med 20% av stemmene presset Dilma til en grønnere diskurs. Bakgrunn: Les min analyse om presidentvalget 2010 og miljøet
Dilma har fortsatt i det sporet hun har vært kjent for. Det lille håpet noen hadde, meg selv inkludert, til at hun ville vise seg mer balansert som president enn som energiminister, er foreløpig ikke innfridd. La oss se på de tre største miljøsakene i Brasil i år:

1. Lovforslaget om å svekke skoglovgivningen
Akkurat nå behandler den brasilianske kongressen et forslag som vil svekke skogloven - Codigo Florestal - radikalt. I valgkampen sa Dilma at hun ville legge ned veto mot de verste delene av dette forslaget, som det å gi amnesti til de som har avskoget ulovlig fram til 2008. Bakgrunn: Brasils skoglov ødelegges

Nå sitter Dilma og toer sine hender. Dette er selvfølgelig en vanskelig sak, der det er stor uenighet innad i regjeringen. Men akkurat her burde hun allerede ha skåret igjennom og gjort det hun lovte i valgkampen - gjøre det helt klart at forslaget slik det er presentert er helt uakseptabelt. La oss håpe hun gjør det når saken havner på hennes bord.

2. Vannkraftgiganten Belo Monte
Verdens tredje største vannkraftverk skal bygges midt inne i Amazonas. Det gigantiske Belo Monte har vært omstridt i 25 år, og dagens regjering fortsetter råkjøret for å presse gjennom prosjektet. I januar ble presidenten i miljødirektoratet Ibama ble tvunget til å trekke seg, og en "delvis" miljølisens ble gitt. Byggearbeidene startet mens hele Brasil var opptatt med karneval. Bakgrunn: Skandaleprosjektet Belo Monte er i gang

Berørte urfolk har kjempet mot prosjektet i 25 år. De føler seg overkjørt, og hevder myndighetene har brutt brasiliansk og internasjonal lov om konsultasjon. De er ikke alene om det. I forrige uke kom en henstilling om umiddelbar stopp i byggearbeidene fra den interamerikanske menneskerettighets-kommisjonen. Den ble brysk avvist av brasilianske myndigheter, nok et tegn på at dette prosjektet vil gjennomføres koste hva det koste vil.

3. Radikale kutt i miljøverndepartementets budsjett
I februar annonserte Dilma en sparepakke på 170 milliarder kroner. Miljøverndepartementet, som allerede er det minste og fattigste av de omtrent 30 departementene, var et av de som ble kuttet aller mest. Budsjettet for 2011 ble barbert med 40%.

Den eneste hellige kuen i denne sparepakken var PAC2 - programmet for økt økonomisk vekst. Dette programmet består i stor grad av vei- og kraftutbygging i Amazonas, blant annet Belo Monte.

Konklusjon
Dilmas første 100 dager ved makten viser at hun viderefører landsfader Lulas store prosjekt: Økt økonomisk vekst koblet med store sosiale programmer for utjevning. I dette prosjektet blir det ofte motsetninger mellom megaprosjekter og miljøhensyn, den klassiske konflikten vekst eller vern. Etter 100 dager ser det dessverre ut til at Dilmas "slip of the tongue" under klimakonferansen i København viste hennes sanne ansikt. Der sa hun rett ut: "miljø er et hinder for utviklingen".

Ok. Dette var en kjapp miljøanalyse. Er du enig? Uenig? Skriv en kommentarer under!

mandag 11. april 2011

Brasils skoglov ødelegges!

Forslaget om å endre skogloven i Brasil - Codigo Florestal - skal opp til behandling i Kongressen med det første. Om den blir vedtatt i sin originale form, vil det være ulykke for skogen og kampen mot avskoging. Forslaget vil bl.a. gi amnesti til alle som har avskoget ulovlig fram til 2008!


Ulovlig avskoging fram til 2008 kan bli tilgitt med et pennestrøk! Foto: Regnskogfondet

Forslaget om å endre loven ble presentert i 2010 av Kongressmedlemmet Aldo Rebelo, og har vært heftig debattert siden det kom. Miljøbevegelsen kaller det en av de største truslene mot skogen og det biologiske mangfoldet i Brasil noensinne.

I tillegg til amnesti for ulovlig avskoging, vil forslaget drastisk redusere størrelsen på verneområder i hele Brasil og bygge ned miljødirektoratets mandat. Endringene vil gjelde skogen i alle økosystemer, inkludert Amazonas, verdens mest artsrike savanne (cerrado) og den truede atlanterhavsregnskogen (mata atlantica).


Demonstrasjon i Brasilia mot undergraving av skogloven.

Demonstrasjoner for og i mot
De siste dagene har det vært store demonstrasjoner i hovedstaden Brasilia. Den største var til støtte for forslaget. Da brukte jordeierforeningen og storgodslobbyen millioner på å fly inn demonstranter.

Rett før helga hadde et 30-talls fagforeninger og miljø-, småbonde- og rettighetsorganisasjoner, bl.a. MST, Greenpeace og ISA, sin demonstrasjon mot forslaget. Mye mindre, men etter min mening et mer legitimt uttrykk for de mest berørte i denne saken: lokalbefolkning og småbønder. Og med et mye mer framtidsrettet budskap: En reell bærekraftig utvikling og beskyttelse av det biologiske mangfoldet i Brasils skoger.

Her er flere bilder og mer info om demonstrasjonen (på portugisisk)

Under finner du manifestet til disse organisasjonene, oversatt fra portugisisk til engelsk med Google pluss litt flikking. Og helt nederst lista over organisasjonene som har skrevet under oppropet.

FOR A JUST AND EFFECTIVE FOREST LAW:
NO TO THE ADOPTION OF THE ALDO REBELO PROPOSAL

Is to be voted in the House one of the greatest crimes against our country and its immense biodiversity: the destruction of the Forest Code. Our law, tkat protects the river banks and hillsides from erosion and landslides, that keeps part of our forests, savannah and caatinga preserved, and that encourages the sustainable management of our natural resources, is the target of the bancada ruralista!

Claiming that the law hinders the agribusiness, the ruralistas ordered Deputy Aldo Rebelo (PCdoB/SP) to propose an amendment to the law that is about to be voted and that, among other things, will:

a) provide amnesty for illegal deforestation in PPAs carried out until 2008, will no longer be necessary to recover the illegal logging conducted on slopes, edges of river and wetland, benefiting those who broke the law, but harming society, which will have to live forever with rivers siltation, landslides, poisoned water, homes and crops carried by flood, among other

b) reduce the protection of rivers and hilltops, provides that the smaller rivers, just the most abundant and fragile, have less protection, which can reach the current quarter. Likewise, removes any protection to the hilltops, and fragile areas subject to landslides and erosion in the event of misuse. Added to the amnesty, will mean a very significant loss of protection to these areas.

c) reduce the legal reserve in the country: property exempt from tax up to four modules to recover the legal reserve, and all other decreases the calculation basis, which means further diminish an area which is considered by all small as to protect biodiversity. Not to mention the possibility of fraud, with larger farms were artificially divided to avoid having to recover deforested areas.

d) allow the compensation of legal reserves in remote areas without any environmental criteria, taking into account only the land value, not the environmental importance or the need for environmental restoration of the region where it should be, many times already. This proposal will have repercussions on the agrarian structure in the country, driving out small farmers and peasants, Pueblo peoples and Maroons

e) enable municipalities to authorize deforestation, which means creating the total breakdown in forest management in the country, since there are numerous cases of prefects who have personal interest in the subject, setting an unacceptable conflict of interest

To those who argue that what matters is proposed to maintain monocultures poisoned with pesticides, powered by slave labor and environmental destruction a constant. Is this not what interests the country.

We, environmental organizations, social movements and trade unionists from all over Brazil, defending the values ​​and practices quite different. We therefore advocate a different proposal to the Forest Code, which must include, among others:

• Differential treatment for family farms, which have an environmental balance of the pillars of its survival on earth, with technical support to regain their public areas and free of records;

• Zero Deforestation in all biomes, except in cases of social interest and public benefit by consolidating the current trend in the Amazon and blocking the destruction that makes great progress in the Cerrado and Caatinga;

• Maintain current levels of legal reserves and permanent preservation areas, but allowing and supporting the use of agroforestry in these areas by the farmer family

• Obligation of recovery of any environmental liabilities present in permanent preservation areas and legal reserves, not accepting the amnesty to the loggers, but supporting those who have acquired economically passive areas for them to recover these areas;

• The creation of consistent public policies that will ensure recovery of the productive areas protected by the Forest Code, with the guarantee of qualified technical assistance, funding and credit for agroforestry systems, guaranteed prices for forest products and environmental services payments

Brazilian society demands from Congress and the President elected that this ominous report is not approved, and that is put in its place a text that interests all Brazilians, ie that does not diminish the protection of environmentally important areas, but create conditions so that they are effectively protected.

So thousands of people today are organized to scream:

NOT TO THE BANCADA RURALISTA PROPOSAL!

FOR A FOREST CODE THAT SECURES PRODUCTION AND PROTECTS THE FORESTS!


Associação Brasileira dos Estudantes de Engenharia Florestal – ABEEF
Associação de Preservação do Meio Ambiente e da Vida – APREMAVI
Associação dos Servidores da Reforma Agrária em Brasília - ASSERA
Associação dos Servidores da Carreira de Especialista em Meio Ambiente e do Ibama - ASIBAMA
Comissão Pastoral da Terra – CPT
Confederação Nacional dos Servidores do Incra - CNASI
Conselho Indigenista Missionário – CIMI
Conselho Pastoral de Pescadores Conservação Internacional – Brasil Crescente Fértil
Federação dos Estudantes de Engenharia Agronômica do Brasil – FEAB
Federação Nacional dos Trabalhadores e Trabalhadoras na Agricultura Familiar – FETRAF
Fundação SOS Mata Atlântica Greenpeace Grupo Ambientalista da Bahia – GAMBA
Grupo de Trabalho Amazônico – GTA
Instituto Centro de Vida - ICV
Instituto de Estudos Socioeconomicos - INESC
Instituto Socioambiental – ISA
Mira Serra Movimento das Mulheres Camponesas – MMC
Movimento dos Atingidos por Barragens – MAB
Movimento dos Pequenos Agricultores – MPA
Movimento dos Pescadores e Pescadoras Artesanais – MPP
Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra – MST
Pastoral da Juventude Rural – PJR
Sindicato Nacional dos Trabalhadores de Pesquisa e Desenvolvimento Agropecuário - SINPAF
Sociedade Chauá
Via Campesina
Vitae Civilis

fredag 8. april 2011

Norsk Brasilstrategi på feil jorde

Dette innlegget stod på trykk i Dagbladet fredag 8. april 2011
Regjeringen har nylig presentert sin Brasil-strategi. Det står mye bra i den om samarbeid for bærekraftig utvikling, biologisk mangfold, urfolks rettigheter og kampen mot klimaendringer.  Men når det gjelder landbruksutvikling er strategien helt på jordet.
Soyaplantasje og skog i Mato Grosso, i overgangen mellom økosystemene cerrado og amazonas. Foto: Torkjell Leira

I Brasil-strategien heter det at ”Brasil kan også tilføre afrikanske land meget verdifull kompetanse innenfor landbruk/matsikkerhet. Også Brasils egen ”grønne revolusjon” i Cerradoregionen har stor overføringsverdi. Organisasjonen Alliance for Green Revolution in Africa (AGRA), som også Norge støtter, drar stor nytte av Brasils erfaringer. Dette er en tilnærming som vil stå sentralt i norsk bistand til klimatilpasset landbruk i Afrika.”
Den enorme veksten i Brasils landbruksproduksjon er imponerende, men mye av produksjonen er langt i fra bærekraftig.  Den såkalte ”grønne revolusjonen” i Cerradoregionen er et eksempel på det.  Cerradoen i Brasil omfatter et savanneområde på omtrent seks ganger Norges areal og er det savanneområdet i verden med størst biologisk mangfold. Nå utryddes arter i stort tempo ved at ca. 20 000 kvadratkilometer savanne blir brent ned og gjort om til landbruksjord hvert år.  Savannen binder mye karbon, og denne raseringen bidrar nå mer til klimaendringene enn avskogingen i Amazonas. 

Dyrkingsmetodene som brukes på Cerradoen er langt fra bærekraftige. Det er monokulturer, i stor grad genmodifiserte avlinger, og det brukes store mengder kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler.
Jorda utpines, det biologiske mangfoldet forsvinner, og det bidrar til klimaendringer. Det er også en sterk bekymring blant forskere, representanter for miljømyndigheter og organisasjoner i Brasil for at denne typen landbruk på Cerradoen vil føre til at vannet forsvinner på lang sikt. Det vil være meget alvorlig, for de fleste elvene i Brasil har sitt utspring i dette området. 

Produksjonen på Cerradoen er i stor grad innrettet på eksport. Den er et ledd i en ikke-bærekraftig global modell der mat transporteres over hele verden, bl.a. til dyrefor til kjøttproduksjon (også til Norge via Denofa i Fredrikstad), i stedet for at slik produksjon baserer seg på lokale ressurser produsert på bærekraftige måter. Det Brasil-strategien omtaler som en “grønn revolusjon” fører til store miljøproblemer, det fordriver småbønder og urfolk fra sin jord og fører til massive klimagassutslipp.

I stedet for å løfte fram landbruket på Cerradoen som et positivt eksempel, burde det vært brukt som et eksempel på en utvikling som ikke bør følges av andre. Det mener bl.a. organisasjoner for småbrukere, urfolk og jordløse, samt miljøbevegelsen i Brasil.

Det blir ekstra ille når regjeringen ønsker å fremme landbruksmodellen fra Cerradoen gjennom norsk bistand til Afrika, og til og med kaller det for ”klimatilpasset landbruk”.  Vi oppfordrer regjeringen til å snu om. Stryk fra Brasil-strategien det avsnittet vi siterer ovenfor, og hold tunga rett i munnen når dere skriver handlingsplanen. Bruk bistandsmidler til å støtte reelt bærekraftig og klimatilpasset landbruk i Afrika, ikke til å støtte økte klimaendringer, reduksjon av det biologiske mangfoldet, utpining av jord, tap av vannressurser og fordriving av pastoralister. Det er ikke for seint å snu!

Aksel Nærstad, Utviklingsfondet
Torkjell Leira, Regnskogfondet
Kristin Kjæret, FIAN Norge
Stein Brubæk, Norsk Bonde- og Småbrukarlag
Jon Magne Holten, Oikos – økologisk Norge
Christian Bull, Spire
Heidi Lundeberg, Latin-Amerikagruppene i Norge
Ola Elvevold, Natur og Ungdom

søndag 3. april 2011

BrasiLeira fyller et halvt år og DU kan vinne en caipirinha

Kjære venner!

BrasiLeira har fylt et halvt år! Nå trenger jeg din hjelp til å gjøre bloggen bedre.Hva synes du om bloggen? Er det noe du savner? Er det ting du synes jeg maser for mye om? Noen meninger om designen? Skriv en kommentar under eller send meg en mail!

Beste forslag belønnes med Norges beste caipirinha - den på Bar Boca!

Status etter seks måneder:
  • 57 innlegg
  • Masse forskjellige temaer, fra grafitti i São Paulo til det norske Oljefondet
  • Over 4000 treff!
  • Gjester fra hele verden! De ti første landene på gjestelista: Norge, USA, Brasil, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Canada, Danmark, Spania, India(!)
  • Veldig få kommentarer
Ta gjerne en tur rundt i bloggen! En fyldig innholdsliste finner du i kolonnen til høyre under overskriften "etiketter". De mest populære sakene finner du i kolonnen ytterst til høyre.

Her er det aller første innlegget: En slags programerklæring

lørdag 2. april 2011

ABC om måling av avskoging

Hva er avskoging?
Avskoging er det å brenne ned eller på annen måte å rydde skog. Som oftest betyr avskoging at alle trærne er fjernet. Hvis noen trær står igjen, kalles det skogforringelse eller degradering. Både avskoging og skogforringelse kan måles.


Avskoging (i rødt) og urfolksterritorier (i grønt) i brasiliansk Amazonas. Kartet viser tydelig at avskogingen kommer fra sør og øst og at den stanser ved grensene til urfolksterritoriene. Kilde: ISA


I dagens klimadebatt diskuteres hvordan utviklingsland skal få betalt for å la skogen stå (avskoging står for ca. 15 prosent av de totale klimagassustlippene i verden). Et aktuelt eksempel: Norge og Brasil skrev i 2008 under en avtale om at Norge skal betale Brasil for å redusere avskogingen i Amazonas. Pengene går inn i det brasilianske Amazonasfondet.

Les ABC om Amazonasfondet her

Hvordan måler man avskoging i Brasil?
I dag bruker man satellittbilder for å måle avskogingen i Amazonas. Satellittbildene kan leses av visuelt, det vil rett og slett si å se på dem og vurdere dem opp mot en skala man vet samsvarer med reell avskoging på bakken.

Bildene kan også leses av ved hjelp av datamaskiner, der spesialprogrammer måler hver enkelt punkt (eller piksel) ut fra en skala som også er avstemt med avskoging på bakken. I begge tilfellene vil resultatene også tolkes av erfarne folk.

I Brasil er det Det nasjonale romforskningsinstituttet (INPE) som gjør de offisielle målingene. De har flere systemer. De viktigste er DETER og PRODES.

Hva er forskjellen på DETER og PRODES?
DETER er et system for å gi rask beskjed om avskoging. Målingen skjer hver måned, men ulempen er at bildene har dårlig oppløsning. I tillegg er det mye skyer i Amazonas, spesielt i regntiden. Derfor fanger ikke DETER opp all avskoging. Tallene fra DETER har de siste årene bare vist ca. 30% av all avskoging som faktisk skjer.

PRODES er et system for nøyaktig måling av årlig avskoging. Bildene har en mye bedre oppløsning enn de DETER bruker, men ulempen er at disse bildene er dyre og behandlingen er arbeidskrevende. Derfor skjer denne målingen bare en gang i året. Tallene fra PRODES blir publisert i desember hvert år. I 2010 var resultatet ca 6500 kvadratkilometer, noe som var det laveste tallet siden målingene begynte i 1988. Det er veldig bra!

"Avskogingsåret" er 12 måneder målt fra fra august til juli. Det henger sammen med regntid og tørketid og når avskogingen faktisk skjer. Derfor viser vil tallene for avskogingssåret 2010 avskoging som har skjedd i perioden august 2009 - juli 2010.

Finnes uavhengige målinger av avskoging?
Også den brasilianske miljøorganisasjonen Imazon driver måling av avskoging. Imazon bruker de samme satellittbildene og de samme grunndataene som INPE, de legges faktisk åpent ut på Internett. Men Imazon har en litt annen metode for å tolke dem og en litt annen definisjon av skogforringelse (degradering) enn INPE. Derfor varierer Imazons tall for avskoging hver måned noe fra INPE sine.

Denne variasjonen i månedstallene skaper av og til misforståelser og debatt i media. Men i det store og hele er INPEs og Imazonas målinger like. De årlige målingene fra PRODES er det ingen strid om i Brasil.

Imazon lager også prognoser for klimagassutslipp fra Amazonas, basert på målingene av avskoging.

Her finner du Imazons rapporter om avskoging i Amazonas (på portugisisk)

Det er bra at disse satellittbildene og dataene er fritt og gratis tilgjengelige. Det gjør det mulig for uavhengige institusjoner å drive egne målinger. Dette bør være modellen for overvåkning av skog og måling av avskoging i andre land i verden.

Finnes målinger av avskoging for hele Amazonas?
Regnskogen i Amazonas strekker seg over ni land i Sør-Amerika. Systematiske målinger med åpne data og lang historie finnes bare i Brasil. Men i dag forbereder miljøorganisasjoner et helt nytt kart over avskoging i alle ni land. Metoden er det den brasilianske organisasjonen Imazon som har utviklet, og arbeidet gjennomføres i regi av nettverket RAISG som støttes av Regnskogfondet. Det første kartet vil publiseres i 2011.


"ABC" er en serie innføringer i viktige spørsmål om Amazonas, regnskog og urfolk.

Sjekk ABC om Amazonas her
Sjekk ABC om avskoging i Amazonas her
Sjekk ABC om Amazonasfondet her

Bok: En beretning om dødelig besettelse i Amazonas"En beretning om dødelig besettelse i Amazonas” er undertittelen til denne boka. Det er en særdeles presis beskrivelse av en usedvanlig fascinerende bok. Terningkast 5!
Oppdageren Percy Fawcetts forsvinning
Boka opererer på mange plan. Rammehistorien er forfatterens jakt på hva som egentlig skjedde med den engelske oppdageren og eventyreren Percy Fawcett som forsvant sporløst i Amazonas i 1925. Innvevd i disse to beretningene finnes historier om vitenskapers utvikling, om gummiboomens rikdom og grusomheter, om hvordan synet på urfolk har forandret seg, om tallrike og tragiske ekspedisjoner for å redde Fawcett og om arkeologisk bevis for store sivilisasjoner i Amazonas.
For meg blir boka særdeles spennende fordi både Fawcett og forfatteren ender sine reiser inne i Xingu i Brasil, som er et av Regnskogfondets viktigste prosjektområder. Dagens indianere i Xingu blir framstilt som unødvendig eksotiske og farlige, men ok, det kan jeg leve med.
Store sivilisasjoner i Amazonas
Fawcett var på jakt etter Eldorado, den fantastiske byen full av gull som de første europeerne i Amazonas fortalte om. Senere tiders vitenskap har forkastet disse historiene som oppspinn og fantasi. Det kan umulig ha vært noen store sivilisasjoner i Amazonas, hevde de først, indianerne var for dumme. Etter hvert som forståelsen for urfolk endret seg, ble det argumentert for at ressursgrunnlaget var alt for lite. Amazonas kunne ikke brødfø mange mennesker, derfor var store sivilisasjoner umulig.
I ”Den tapte byen Z” blir vi kjent med nytt arkeologisk materiale som beviser det motsatte. I Xingu er det nylig avdekket mange titalls førcolombianske byer forbundet med veier og broer basert på ingeniørkunst og matematikk som var på høyde med det som fantes i Europa på samme tid. Byene var like store som mange europeiske middelalderbyer. Noen hundre mil lenger nord, ved Santarém ved Amazonaselva, er det funnet knokler etter mennesker fra 10.000 år tilbake.  Samme sted finnes rester etter keramikk som er 7500 år gamle, eldre enn det som er funnet i Andesfjellene.
Er myten om Eldorado sann?
Disse nye funnene kaster om kull store deler av den tradisjonelle historien om Amerika. Kan det ha vært slik at de første store sivilisasjonene oppstod i Amazonas? Det vet vi ikke. Men uansett, beretningene om Eldorado var sanne!
Det vil si: De store, rike sivilisasjonene i Amazonas som de første europeerne fortalte om, de var der. Da de seinere ekspedisjonene kom, var de aller fleste indianerne dødd ut av sykdommer fra Europa som de ikke hadde motstandsdyktighet mot.
Nok om det. Les boka! Du finner den i pocketutgave på bokhandelen, på norsk!
Her er forlaget Oktobers omtale av boka