mandag 17. oktober 2011

Verdens beste drink - Ginger Caipirinha

Her er oppskrifta på verdens beste drink - Ginger Caipirinha. Enda bedre og enda friskere enn en vanlig caipirinha. Skål!1. Finn fram det du trenger. Alt det vanlige til en klassisk caipirinha: lime, is, sukker og cachaca (brasiliansk sukkerrørsprit, en slags rom). Pluss den magiske nye ingrediensen: fersk ingefærrot.2. Skjær opp limen i passe biter. Jeg liker caipirinhaen syrlig, og bruker gjerne en hel lime per drink hvis jeg har tid og lime nok.3. Her er hemmeligheten: Finhakk en terningstor bit ingefær. Eller to, hvis du er glad i ingefær4. Bland lime, ingefær og sukker i glasset og støt med... noe. Jeg fant ikke caipirinha-skviseren min og endte opp med håndtaket på en rasp. De proffe kaller det mudler. Men alt duger, poenget er å få presset ut safta i limen og blandet inn sukkeret. Og her: Å få ut den gode ingefærsmaken. Så: Topp glasset med grov knust is eller små isbiter.


5. Fyll opp med passe mengde cachaca og rør forsiktig rundt.6. Voila! Verdens beste drink er i din hånd!For de viderekomne:

Cachaca
Cachaca kan være så mangt. Jeg hadde fått Pitu i gave fra Sturla, og det duger i massevis. Mange er litt jålete når det gjelder cachaca, men jeg liker den rå, upolerte smaken i en caipirinha. (Det gjør ikke Sturla, det var vel derfor jeg fikk flaska...) Men hvis du tilfeldigvis har en god, lagret flaske cachaca i skapet, bruk den gjerne!
Jan Vardøen sa det omtrent slik i sin BarBoka for mange år siden: Cachaca er Brasils hjemmebrent, og smaker deretter. Men når den blandes med lime, is og sukker går den gjennom en METAMORFOSE, og vips har du den beste sommerdrinken!

Du kan også bruke vodka og få en Caipiroska, eller rom og få en caipirissima. Jeg går for originalen. Eh, med litt ingefær...

Ja, jeg vet at cachaca skrives med C med kvist. Men det får jeg ikke inn i blogspot...

Lime
Bruk lime, ferdig med det. Ikke sitron, det blir ikke bra. Kjenn gjerne på dem i butikken før du kjøper dem. Velg de mjuke, de er saftigst. Og skjær dem på en måte som gjør at det blir lett å skvise ut safta.

Sukker
Bruk gjerne vanlig, hvitt sukker. Noen påstår hardnakka at det skal være brunt sukker, men jeg vet ikke hvor de har det fra.

Is
Ja! Aldri uten is. Ikke for store biter, ikke for små. Hvis de er for små, type slush, blir caipirinhaen for vannete. Bruker du vanlige, store isbiter har du motsatt problem, for lite smelter til vann. Altså: Knust is.

Ingefær
Dette er selve hemmeligheten. Kjøp den fersk og så saftig som mulig, poenget er at noe av smaken skal sive ut i drinken. Finhakk den, slik at mest mulig overflate kommer i kontakt med væsken. Men ikke for fint heller, da flyter bitene rundt og setter seg fast i tennene. Ikke bra.

Varianter
Kombinasjonen lime og ingefær er genial, i mat som i drinker. En frekk og sterk variant er å lage en klassik caipirinha, men å bytte ut cachacaen med Ratzeputz, et tysk bitter smakssatt med ingefær. Den river godt! Du kan sikkert ekperimentere med å ha i litt ingefærøl i caipirinhaen også, det har jeg aldri prøvd.

Og du? Har du noen gode tips eller oppskrifter?

5 kommentarer:

 1. Helt enig når det gjelder brunt sukker - det har jeg aldri sett her i Brasil, og jeg drikker caipirinha både på gata og i fancy restauranter. Her er det blitt populært å bruke 50-50 ananas og lime, med litt mynte. Dessverre er jeg allergisk mot ananas, men jeg har hørt det er kjempegodt!

  SvarSlett
 2. Enig: Caipirinha med ananas, lime og mynte er nydelig! I det hele tatt finnes et hav av forskjellige caipirinha-typer, med ulike frukter og brennevin, til og med japansk sake.

  Torkjell

  SvarSlett
 3. Legg isbiter inn i et kopphåndkle, og bank det mot noe hardt (bord). Da får du passe store isbter.
  Lært det av en brasiliansk ekspert!

  SvarSlett
 4. Takk for bra tips!
  Å banke med kjevle på håndkle med is fungerer også bra. Men du trenger kraftig underlag.
  t

  SvarSlett
 5. Lime. For å få mest usaft ut av se legger du den på benk/bord med stiljenden/motsatt tide horisontalt. rull den noen ganger frem og tilbake med håmdflaten. Bruk litt krefter. Del den i to på tvers. Skvis saften ut av de to halvdelene med en limepresse eller for hånd. Ønsker du skallet oppi drinken skjærer du i passe biter. Brukes skallet så jusk å vaske limen først for å fjerne eventuelle plantemiddler. Kos dere med de variantene dere liker. Best sies fazenda spriten fra Minas Gerais å være.... Er ikke vant med himkok der jeg kommer fra så jeg drikker ikke ... Damene er like flotte uansett. Skål og takk for mange gode artikler!! MVH Per på solkysten i RJ.

  SvarSlett