onsdag 15. desember 2010

Bildeserie: Grafitti i São Paulo

São Paulo har alt! Ikke minst urban kultur. Her er et utvalg grafitti i Vila Madalena:


Her er kolega Søren mens han holder paraplyen min på veg hjem fra møtet i dag.


Og her er Mafé fra Regnskogfondets partner CTI som viser meg grafittigata ved Centro Cultural Rio Verde i Vila Madalena. Veldig mye bra!


Dette er store ting, det meste er tre-fire meter høyt, som denne.



Denne likte jeg spesielt godt. Et bladtema som tydeligvis har blitt jobbet med i lang tid. Sjekk detaljene:


Mange forskjellige stiler. Hele gata er 150 meter lang, ikke en flekk er udekt.


Vanskelig å gjøre disse digre grafittiene rettferdighet i dårlig oppløsning og lite format på en skjerm. Men også detaljene var imponerende.


Aner jeg en Picasso-inspirasjon? Har jeg ikke sett den foten før?


Tilbake på gata: "GUD gi meg spenn"


Det var alt for i kveld, folkens Ny lang møtedag i morra. En dag skal jeg skrive om hva jeg egentlig gjør når jeg er på prosjektreise. Det er IKKE bare konserter, strender og god mat...

Sjekk reisebrev fra São Paulo her
eller bildeserie fra Rio Negro her

lørdag 11. desember 2010

Reisebrev fra São Paulo, Brasil

Lørdag ettermiddag. Endelig litt fri. Varmt i São Paulo i dag, slapper av i kulda inne på hotellet. Dette er utsikten fra takterassen:

São Paulo. Skyskrapere så langt øyet kan se. Foto: Torkjell Leira

Litt forskjellig fra utsikten fra hotellrommet i Barcelos i Rio Negro i november. Det er bildet på toppen av denne bloggen...

Jeg er på prosjektreise med Regnskogfondet. Bare São Paulo og møter denne gangen, dessverre. Skulle egentlig vært i Surinam først, men flyet ble kansellert og den delen av turen avlyst. Surt.

Men det er alltid bra å være i Brasil. Og jeg begynner, noe motvillig, å like São Paulo, et monster av en by med 15-20 millioner innbyggere.

Noe av det aller beste er kulturlivet. Her finner du ALT! I går kveld dro vi på konsert med Vanessa da Mata, en av 2000-tallets åpenbaringer. Vakker stemme, vakre melodier, vakker dame. Hun hadde en kjempehit for noen år siden som het Ai, ai, ai... Nydelig sang, den ligger til og med på Wimp.


Vanessa da Mata, São Paulo, desember 2010. Foto: Torkjell Leira

Konserten var dessverre en nedtur. Dårlig lyd, billig scenografi, trøbbel med videobildene. Ja,ja. Og trafikkork på veg hjem i taxi, klokka ett om natta!

Jeg savner snø og skog og natur. Det skal jeg gjøre noe med akkurat nå, bortsett fra snø, selvfølgelig. Er på veg til Parque Ibirapuera, den største parken i byen. Men akkurat nå kom regnet...

Ok. Da blir det kino. Tropa de Elite 2 er kommet og er en knallsuksess. Det blir den. Det er oppfølgeren til en nestendokumentar om spesialpolitistyrker i Rio. Ikke mindre aktuell etter oppgjøret rundt favelaene i Rio de siste ukene. Ha det!

Sjekkk bilder fra forrige tur til Rio Negro her

tirsdag 7. desember 2010

Rekordlav avskoging i brasiliansk Amazonas

Ferske tall viser den laveste avskogingen i brasiliansk Amazonas siden målingene startet i 1988.



6450 kvadratkilometer regnskog ble helt borte i perioden august 2009 - juli 2010. Det er rekordlavt, men tilsvarer likevel så mye som et mindre norsk fylke.

75 prosent ned siden toppen
Årets tall tilsvarer en nedgang på 14 prosent fra samme periode i fjor og betyr at Brasil har klart å kutte avskogingen med over 75 prosent fra toppåret 2004.

Finanskrisen er en viktig årsak til nedgangen, samt en rekke positive tiltak fra myndighetene. De har opprettet flere verneområder, både urfolksterritorier og naturvernområder, i Amazonas. Videre har de innført forbud mot å gi lån til selskaper som er dømt for miljøkriminalitet og de fører mye strengere kontroll overfor ulovlig kvegdrift og ulovlig hogst
Ekstra gledelig
 Tre forhold gjør det er ekstra gledelig med denne nedgangen: Sterk økonomisk vekst i Brasil det siste året, værfenomenet la niña som betyr tørke i store deler av Amazonas, samt at 2010 var valgår. Alt dette har tradisjonelt betydd mer avskoging. At avskogingen i år har gått ned er svært positivt

Amazonasfondet
Dette viser dette at brasilianske myndigheter fortsetter å ta avskoging på alvor. Det viser også at de norske milliardinvesteringene i det brasilianske Amazonasfondet har vært en viktig og riktig satsing. Gjennom Amazonasfondet betaler Norge Brasil for å kutte sine klimagassutslipp gjennom redusert avskoging. Fortsatt har ikke de konkrete prosjektene som Amazonasfondet støtter rukket å få særlig resultater, men den politiske og symbolske støtten har vært viktig.

Sammenlignet med den gjennomsnittlige avskogingen mellom 1996 og 2005 ligger nedgangen på 67 prosent. Det er dette gjennomsnittet som brukes for å regne ut hvor mye penger Brasil kan gjøre seg fortjent til på grunn av reduksjon i utslipp av klimagasser.