Hugo Chavez feirer på balkongen i presidentpalasset Miraflores i Caracas.
Foto: Reuters.
Chavez vant i Venezuela, med 54% av stemmene. Motkandidaten, Henrique Capriles, fikk 45%. Det er det høyeste resultatet opposisjonen har hatt i et valg mot Chavez. Resultatet viser at splittelsen i Venezuela fortsatt er dyp, og at Chavez´ posisjon er noe svekket. Men det viser også at Chavez, selv etter 14 år ved makten, er en populær mann i Venezuela.
Sammensatt i Brasil
I Brasils over 5000 kommuner er resultatet sammensatt. Opptellingen og analysene er ennå ikke ferdige, men de første resultatene antyder status quo mellom regjeringskoalisjonen og opposisjonen. Dette er i så fall bedre enn forventet for president Dilma Rouseff og hennes Arbeidernes parti (PT). Før valget lå PT dårlig an, mye på grunn av rettsaken etter korrupsjonsskandalen "mensalão" fra 2005. I innspurten har tydeligvis Dilmas og tidligere president Lulas popularitet slått inn, i tillegg til folks tendens til å stemme på det kjente og trygge når de først står i valglokalet.
I de 50 av de 83 største byene i Brasil vil det bli en andre valgomgang 28. oktober mellom ordførerkandidatene med størst oppslutning. Av de 33 som har valgt ordfører, har PT fått flest med seks. PTs koalisjospartner PMDB vant i tre byer, det samme gjorde opposisjonspartiet PSDB. Hele 18 partier fikk valgt inn ordførere i disse byene, noe som viser kompleksiteten i brasiliansk politikk.
Venstrebølgen startet i Venezuela
Rundt årtusenskiftet startet en historisk bevegelse i latinamerikansk politikk. I løpet av noen få år ble 14 av 19 land overtatt av venstreorienterte presidenter. Det startet i 1998 med Hugo Chavez i Venezuela. Han satte i gang sin såkalte bolivarianske revolusjon, og irriterte raskt på seg landets høyreorienterte elite. I 2002 ble han forsøkt styrtet i et kupp, men kom tilbake. Samme år, i 2002, vant venstresiden presidentvalgene i Brasil og Ecuador. Her kan du lese mer om venstrebølgen i Latin-Amerika.
Søndagens valg i Venezuela og Brasil viser at venstrebølgen fortsatt har kraft. Valgresultatene i Chile i 2010 og Mexico i 2012, der høyrekandidater har vunnet, har fått flere analytikere til å mene at luften har gått ut av venstresidens ballong. I tillegg har høyresidens kupp i Honduras i 2009 og Paraguay i 2012 fått andre analytikere til å frykte elitenes tilbakekomst med vold og tvilsomme politiske metoder. Resultatene fra Venezuela og Brasil betyr status quo mellom høyre og venstre i Latin-Amerika.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar