Jacob Jensen
(1614-1695)
Den første nordmannen i Brasil het Jacob Jensen. Han dro til sjøs i det danske marinen som 16-åring, og havnet etter noen år i Holland. Der ble han smed, men allerede som tjueåring, i 1634 dro han til Brasil som nederlandsk leiesoldat.
Nederland styrer Pernambuco
På denne tida hadde Nederland okkupert deler av den portugisiske kolonien Brasil, blant annet Bahia og Pernabuco på nordøstkysten. Nederlenderne hadde akkurat blitt kastet ut av Bahia, men holdt fortsatt Recife og Olinda. Jacob Jensen forteller i sin selvbiografi om hasardiøse trefninger i både Paraiba og i Salvador, om hvordan de inntar landsbyer og sukkemøller og om hvordan de hollandske soldatene dreper og voldtar.
Viste du at den første brasilianeren i Norge var en nær venn av Edvard Grieg?
"En forskrechlig stor Orm"
Jensen forteller også livlig om møtet med "en forskrechlig stor Orm". Den var "30 allen lang, tychere en et fuldkommen Menniske, haffde et hovet, ligesom et Svine Hovet schichet, Vaar Guell under bugen oc blaa paa Ryggen". Den spiste mennesker, villsvinn og struts! (Ikke dårlig, siden struts ikke finnes i Amerika...)
Rustmester og elfenbensdreier
Etter fem år, i 1639, dro Jacob Jensen tilbake til Europa. Han tjenestegjorde som konstabel på Akershus festning, og siden som rustmester (våpenansvarlig) i krigen mellom Danmark-Norge og Sverige. I 1648 dristet han seg til å spørre den danske dronning Sophie Amalie om å bli fadder for datteren. Hun aksepterte, og som takk fikk hun et utskåret dyr i reinshorn. Gaven falt tydeligvis i smak, for Jacob Jensen ble kalt København som elfenbensdreier ved det danske hoffet. Til slutt endte han som forvalter av hele det kongelige kunstkammeret.
Lese mer? Se Kjartan Fløgstads bok Eld og Vatn. Nordmenn i Sør-Amerika fra 1999. Anbefales varmt!
Vet du om nordmenn som har vært enda tidligere i Brasil? Ta kontakt. På forhånd takk!
Dette visste jeg ikke. Veldig interessant!! Takk
SvarSlettTakk for kommentar, det er alltid veldig hyggelig.
SlettI boka Det nye Brasil, som kommer til neste år, vil jeg skrive mer om forholdet Norge-Brasil. Det har vær dominert av klippfik og kaffe i 170 år, men nå er det olje som gjelder.
Her er et innlegg om det: http://brasilamazonas.blogspot.no/2012/04/norge-brasil-det-er-olje-det.html
Torkjell