tirsdag 5. oktober 2010

Presidentvalget i Brasil: Hvorfor ble det en 2. valgomgang?

Dilma Rouseff (PT) fikk kun 46,9%oppslutning, og møter José Serra (PSDB) i en andre valgomgang søndag 31. oktober. Serra fikk 32,6%.

Dilma så lenge ut til å hale det hele i land i første runde, men noe skjedde i innspurten. Hva da? Hun ble rammet av en grønn bølge frontet av Marina Silva (PV), eller en "grønn tsunami" som løssalgsavisen O Dia uttrykte det.

Marina Silva kan avgjøre
Tidligere miljøvernminister Marina Silva er dette valgets store nyhet. Og valgoppslutningen er en enda større overraskelse. Hun og hennes strateger regnet med 10% og drømte om 15% oppslutning. På søndag fikk hun 20 millioner stemmer, tilsvarende 19,3% oppslutning! Det er mye mer enn selv de mest entusiastiske tilhengerne hennes hadde håpet. Det er også den direkte årsaken til at valget går til en andre runde.

I andre valgomgang vil Marina Silvas stemmer bli avgjørende. Det vet både Dilma og Serra, og deres medarbeidere var allerede søndag kveld ute med offentlige følere for å prøve å få Marinas støtte. Dette har hele tiden vært hennes strategi, og i en fordelaktig vippeposisjon ønsker Marina Silva å forhandle fram konkrete forpliktelser som vil trekke den politiske platformen til de andre kandidatene i en mer miljøvennlig retning.

Se her for en analyse av Marina Silvas strategi i valgkampen 2010: http://www.norlarnet.uio.no/news/behind-the-news/2010/a_new_political.html

Min spådom er at hun selv inntar en nøytral posisjon i presidentvalgets andre runde.

Partiet hennes, Det grønne partiet (PV), vil derimot splittes. Flere av de tradisjonelle lederne, både i São Paulo og i Rio, har samarbeidet med Serras parti PSDB tidligere. Marina Silva selv kom fra Dilmas parti PT, i likehet med mange av hennes nærmeste støttespillere. PV vil ikke klare å samles om å gi støtte til én kandidat i andre valgomgang.

En ny politisk kraft
Et av de tydeligste resultatene av dette valget er at Marina Silva og hennes bevegelse for bærekraft er inne som en politisk kraft å regne med i Brasil. Både tidligere og sterkere enn de selv hadde håpet. Det gir grunn til optimisme for Brasils framtid.

Kan vi tippe på et oppgjør mellom Dilma Rouseff (PT), Aécio Neves (PSDB) og Marina Silva (PV) i presidentvalget i 2014?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar