tirsdag 7. desember 2010

Rekordlav avskoging i brasiliansk Amazonas

Ferske tall viser den laveste avskogingen i brasiliansk Amazonas siden målingene startet i 1988.



6450 kvadratkilometer regnskog ble helt borte i perioden august 2009 - juli 2010. Det er rekordlavt, men tilsvarer likevel så mye som et mindre norsk fylke.

75 prosent ned siden toppen
Årets tall tilsvarer en nedgang på 14 prosent fra samme periode i fjor og betyr at Brasil har klart å kutte avskogingen med over 75 prosent fra toppåret 2004.

Finanskrisen er en viktig årsak til nedgangen, samt en rekke positive tiltak fra myndighetene. De har opprettet flere verneområder, både urfolksterritorier og naturvernområder, i Amazonas. Videre har de innført forbud mot å gi lån til selskaper som er dømt for miljøkriminalitet og de fører mye strengere kontroll overfor ulovlig kvegdrift og ulovlig hogst
Ekstra gledelig
 Tre forhold gjør det er ekstra gledelig med denne nedgangen: Sterk økonomisk vekst i Brasil det siste året, værfenomenet la niña som betyr tørke i store deler av Amazonas, samt at 2010 var valgår. Alt dette har tradisjonelt betydd mer avskoging. At avskogingen i år har gått ned er svært positivt

Amazonasfondet
Dette viser dette at brasilianske myndigheter fortsetter å ta avskoging på alvor. Det viser også at de norske milliardinvesteringene i det brasilianske Amazonasfondet har vært en viktig og riktig satsing. Gjennom Amazonasfondet betaler Norge Brasil for å kutte sine klimagassutslipp gjennom redusert avskoging. Fortsatt har ikke de konkrete prosjektene som Amazonasfondet støtter rukket å få særlig resultater, men den politiske og symbolske støtten har vært viktig.

Sammenlignet med den gjennomsnittlige avskogingen mellom 1996 og 2005 ligger nedgangen på 67 prosent. Det er dette gjennomsnittet som brukes for å regne ut hvor mye penger Brasil kan gjøre seg fortjent til på grunn av reduksjon i utslipp av klimagasser.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar