tirsdag 24. april 2012

Latinamerikanske løsninger

Forrige uke ble boka Latinamerikanske løsninger lansert. Dette er den eneste oppdaterte publikasjonen om Latin-Amerika på norsk. Jeg har skrevet kapitlet om Brasil, det får du se litt av lenger ned.


Latinamerikanske løsninger gis ut av Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG). Det er den åttende i rekken siden 1998. Boka er todelt. Del én fokuserer på latinamerikanske bidrag til å løse internasjonale utfordringer som klima- og finanskrise. Del to består av landartikler, altså oppdaterte tekster om hvert enkelt land. Les mer om Latinamerikanske løsninger her.

Mitt bidrag er altså landartikkelen om Brasil. Her kommer innledningen som en liten lokkebit.

Brasil

Ny kvinnelig president, stabil økonomisk vekst og historisk lav avskoging i Amazonas. Titalls millioner mennesker ut av fattigdom, homofilt partnerskap tillatt, enorme oljefunn offshore. Er framtida endelig kommet for Brasil?

Det siste tiåret har det gått så bra med Brasil at mange snakker om at den gamle forbannelsen er brutt. Før het det: «Brasil er framtidas land - og vil alltid være det». Underforstått: Brasil hadde alle forutsetninger for å lykkes: Store dyrkbare arealer, enorme naturressurser, ung og arbeidsfør befolkning. Likevel klarte man å rote det til for seg selv med dårlig styresett og elendig økonomisk politikk. Nå hevder stadig flere at et nytt og bedre Brasil er vokst fram, karakterisert av mer stabilitet, mer vekst, mer fordeling.

Men er alt like rosenrødt? Selvfølgelig ikke. Det gamle Brasil eksisterer fortsatt, side om side med det nye, eller kanskje litt mer under overflaten enn før. Brasil er fortsatt et av landene i verden med størst forkjell mellom fattig og rik. På noen områder ser vi nå bekymringsfulle tegn på at det gamle Brasil slår tilbake. Eller for å si det med Star Wars: «the empire strikes back».

Kjøp boka her. Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar