onsdag 28. november 2012

Baksiden av VM- og OL-medaljen

Mandag ledet jeg en debatt om Brasil på Litteraturhuset i Oslo. Temaet var de sosiale konsekvensene av fotball-VM 2014 og sommer-OL 2016 i Rio. Byen er i ferd med å bli forvandlet. 50.000 mennesker kan bli tvangsflyttet, og protestene er store. Her er noen hovedpoenger og to tips til videre lesing.


Den legendariske fotballstadionen Maracanã renoveres for over en milliard kroner. Maracanã ble bygd til fotball-VM 1950, og finalen i 2014 spilles her.


Prislapp: 60-160 milliarder kroner
På Litteraturhuset ble filmen Fair play in Rio av forsker Einar Braathen på NIBR vist. Braathen sier at de to store mesterskapene vil koste 60 milliarder kroner, men at ingen vet hvor stor regninga blir til slutt. I Aftenposten tidligere i høst sto det 160 milliarder. Er det verdt det?
  • For politikere, media og næringsliv: definitivt ja. Det er de som vil sitte igjen med æren og inntektene. 
  • For de som blir tvangsflyttet: definitivt nei. Opprinnelig skulle over 100 favelaer i Rio fjernes eller forvandles. Folkelig motstand har ført til at dette tallet i dag er mye mindre, men fortsatt kan altså 50.000 mennesker bli tvangsflyttet fra sin hjem.
  • For Brasil: det er usikkert. OL og VM (og melodi grand prix) kan brukes til å realisere stormannsgale politiker- og næringslivsdrømmer uten tanke på etterbruk, som OL i Hellas i 2004 og tildels VM i fotball i Sør-Afrika i 2010. Men arrangementene kan også brukes til strategisk byutvikling, som OL i Barcelona i 1992 og i London i 2012.
Lese mer?
Mye bra er allerede skrevet på norsk om dette. Her er to tips:
Og her kan du lese ABC om VM i fotball 2014 i Brasil. Ses vi i Brasil om 18 måneder?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar