Kan det umulige likevel være mulig?
Mye spennende har skjedd etter helgas store TV-debatt mellom de tre kandidatene Dilma Rouseff (PT), José Serra (PSDB) og Marina Silva (PV). En mulig korrupsjonsskandale som involverer Dilma Rouseffs etterfølger dominerte debatten, men også i Serras koalisjon er det mistanker om uetterretteligheter. Marina Silva kom derfor best ut av debatten, ifølge et seerpanel.
Uansett, José Serras valgkamp er i ferd med å havarere. Han ledet lenge klart på alle målinger, med opp til 40% oppslutning. Nå daler han for hver nye meningsmåling, og har i de siste ligget rundt 25%.
Dilma Rouseff er som en supertanker som nå ligger og vipper rundt 50% oppslutning. Får hun 50% pluss én stemme, vinner hun presidentvalget i første runde den 3. oktober.
Marina Silva har lenge ligget stabilt på rundt 10%, men etter helgas debatt har hun begynt å stige. Det har fått hennes strateger til å kaste seg rundt. Nå skal hun land og strand rundt i en siste hesblesende innspurt. Alle 27 delstatshovedsteder skal besøkes de neste to ukene, i et forsøk på å oppnå én av to ting (begge deler samtidig er nok umulig, det innser selv Marinas mest innbitte støttespillere):
1) Å fravriste José Serra stemmer så hun selv kommer på andreplass. Det ville virkelig være å gjøre det umulige mulig.
2) Å ta stemmer fra Dilma Rouseff så hun ikke vinner i første valgomgang. Da vil det gå til en andre runde mellom Dilma og Serra, og hun selv kunne få større påvirkning på politikken. Dette har hele tiden vært strategien, men i dagens situasjon vil også det være å gjøre det umulige mulig.
Jeg spår at hun ikke klarer noen av delene. Dessverre. Men det som er interessant (og lovende), er at hun samler stor støtte noen i byene og i utvalgte grupper i befolkningen. Ifølge analysen til storavisa Folha de São Paulo har hun gått forbi Serra i Brasilia, og ligger likt med ham i Rio og Salvador. Hun øker også blant velgere i øvre middelklasse. Sjekk artikkelen her:
http://www1.folha.uol.com.br/poder/798333-marina-cresce-entre-eleitores-mais-ricos-mostra-datafolha.shtml
Sett i et historisk perspektiv, er ikke dette så ulikt Lula og PT på 90-tallet. Betyr dette at Marina Silva er framtida?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar