mandag 2. januar 2012

Blanke ark...

2. januar 2012. Det er nå det begynner på ordentlig.

Nå har jeg gått rundt og ruget på dette bokprosjektet i snart ett år. Tenkt mye - aleine, snakket med folk som kjenner Brasil og Latin-Amerika godt fra ulike ståsted, pratet med forlag, søkt (og fått!) stipender, holdt foredrag, til og med opprettet bloggen Det nye Brasil. I dag begynner selve Jobben. Nå skal det faktisk skrives bok!

"Det nye Brasil" er arbeidstittelen. Ambisjonen er at dette skal bli selveste BOKA som alle må lese om de skal forstå Brasil av i dag. På norsk, vel og merke. På engelsk finnes en del bra, men overraskende lite hvis du sammenlikner med de andre BRICSene (Russland, India, Kina, Sør-Afrika).

Følelsen i dag er god. Letthet i kropp og sinn. En følelse av at nå er det bare meg det står på. Nå er det opp til meg. Og en lettelse over å ikke ha masse annet hengende over skuldrene.

Jeg ble nødt til å slutte i Regnskogfondet. Trist, men også godt. Skummelt, men også spennende. Og jeg er ganske stolt over å ha turt å ta det valget. For det å si opp en fast jobb for å skrive bok er risikabelt. Men - noen ganger i livet må man våge seg ut på dypt vann. Man må tørre å "følge drømmene sine" kunne jeg sagt hvis jeg ikke synes det uttrykket er litt belastet...

Jeg har med vilje vært veldig åpen på at jeg skal skrive bok. Det legger et ytre press på meg, det er bra. Og det er en del av den lange marsjen med markedsføring av prosjektet. Jeg vil jo helst selge en masse bøker! Men jeg legger også hodet på blokka. Hvis dette skulle skjære seg vil alle vite det...

Blanke ark. "Forhåpentligvis bør de begynne å fylles snart", kommenterte en kompis på facebook. Han har så rett, så rett. Jeg tror ikke det er noen lett oppgave jeg har gitt meg. Men jeg tror ubeskjedent nok at jeg er den rette til å skrive denne boka. Men den lettheten jeg føler i dag vil nok ganske snart vike plassen for dyp frustrasjon, øyeblikk av innbilt genialitet og mange trøtte hverdager.

Jeg gleder meg!

Dette innlegget finner du også på bloggen Det nye Brasil. Der legger jeg med ujevne mellomrom ut tankebiter rundt det å skrive bok. Og, når den tida kommer, tekstutkast.

3 kommentarer:

 1. Lykke til med bokprosjektet, Torkjell!

  Du har all mulig grunn til å være stolt både av at du turte å slutte i fast jobb, og at du har vært så åpen om prosjektet ditt.

  Jeg trur du har det som skal til for at dette kan bli skikkelig bra, inkludert en god dose sunn fornuft og en forståelse av hva dette innebærer av hardt arbeid, risiko, spenning, frustrasjon og glede, hverdag og fest. Det skal bli spennende å følge deg og prosjektet ditt både her og på Det nye Brasil.

  Som sagt: Lykke til!

  SvarSlett
 2. 1000 takk, Sungame! (Hvem er du egentlig...?)

  SvarSlett
 3. Magnus Holm, tidligere capoeirista og informasjonskonsulent i NFF.

  SvarSlett