onsdag 18. januar 2012

Det nytter! Om beskyttelse av regnskog

Sitter og forbereder en forelesning på UMB på Ås fredag 20. januar. Mange temaer: Regnskog, REDD og beskyttelse av naturmangfold og urfolks rettigheter.

Hovedkonklusjonen er klar: Det nytter! Mange gode resultater både på lokalt og globalt nivå de siste årene. Den radikale nedgangen i avskoging i brasiliansk Amazonas er det beste eksemplet.


Samtidig er det viktig å forstå at den høye avskogingen vi har sett i Amazonas er en villet politikk. Det er langt i fra noe som har skjedd av seg selv, eller uten at myndighetene har visst om det. Tvert i mot, myndighetene oppfordret til avskoging i Amazonas gjennom veibygging, bosettingsprogrammer og subsidier. Under miljøvernminister Marina Silva (2003-2008) endret dette seg.

I dag ser vi et backlash. Kongressen undergraver miljølovgivningen og regjeringen presser gjennom store, skadelige energi- og infrastrukturprosjekter i Amazonas.

Her er to gode artikler på engelsk for å forstå utviklingen i brasiliansk Amazonas de siste 40 årene. De vil jeg bruke på Ås:
  • Paulo Barreto & Daniel Silva (2010) Will cattle ranching continue to drive deforestation in the Brazilian Amazon? http://www.imazon.org.br/publicacoes/congressos-e-anais/will-cattle-ranching-continue-to-drive  (presentasjon på portugisisk, last ned pdf på engelsk)
  • Ana Rodrigues et al (2009) Boom-and-Bust Development Patterns Across the Amazon Deforestation Frontier. http://www.sciencemag.org/content/324/5933/1435.abstract 

Fredag 27. januar (bursdagen min!) skal jeg ha foredrag om Det nye Brasil på Latin-Amerikastudier på Universitetet i Bergen.

2 kommentarer:

  1. Noen tror at Amazonas er verdens lunge. Det er den ikke. For riktig nok forbruker den mye CO2, men samtidg faller skogen overende og råtner - og da slippes det ut CO2. Og i regnskogen, uten noe humusdekke, så slippes det ut like mye som det bindes. Den er i balanse. Imidlertid hvis vi hogger og brenner skogen for å dyrke eller bruke marka til noe annet, - så slippes det ut den lagrede CO2.

    SvarSlett
  2. Takk for kommentar.

    Debatten om regnskogenes bidrag i klodens CO2- og oksygenregnskap er gammel, og den har bølget fram og tilbake. Rett før jul kom en rapport som hevdet at regnskogene tar opp mer CO2 enn de slipper ut, altså bidrar netto til oksygenproduksjon. Fant den ikke nå, men vitenskapen er altså ikke ferdigdiskutert her.

    Uansett: å hugge ned eller brenne ned regnskog er noe av det dumeste vi kan gjøre. Da slipper vi ut enorme mengder karbon og ødelegger for mennekser og dyr som lever der.

    SvarSlett