onsdag 8. februar 2012

Kvinnelig toppsjef i Petrobrás


I dag, 9. februar, utnevnes Maria das Graças Foster til toppsjef i verdens nest største oljeselskap, Petrobrás. I fjor fikk Brasil kvinnelig president for første gang. Er kvinners rettigheter endelig i ferd med å få gjennomslag i verdens største katolske land? Maria das Graças Foster, ny toppsjef i Petrobrás.

Det er tung symbolikk i å ha en kvinnelig president i Latin-Amerika. Det er, om mulig, enda viktigere å ha en kvinnelig sjef i kontinentets største selskap. Petrobrás kontrollerer verdens største offshore oljereserver, det såkalte pré-sal-feltet utenfor kysten av Rio og São Paulo. Mye av Brasils økonomiske framtid står og faller på hvor suksessrik Maria das Graças Foster blir med å få opp disse ressursene.

Tydelige statlige signaler
Det er ikke tilfeldig at det er Petrobrás som blir det første av de virkelig store oljeselskapene i verden som utnevner en kvinnelig toppleder. Petrobrás er statsdominert, og finansminister Guido Mantega er styreleder. Det er altså statlige grep, som Norges nye regler om kvinneandel i styrer, som bidrar til å få kvinner opp og fram. Jeg mener det er riktig.

Utnevnelsen av Maria das Graças Foster er den siste av en rekke offentlige toppjobber som har gått til kvinner de siste årene. Brasiliansk høyesterett fikk i 2006 sin første kvinnelige president, Ellen Gracie Northfleet. Med Dilma Rouseff som president ble antallet kvinnelige regjeringsmedlemmer rekordhøyt.

Sjekk denne canadiske finanskvinnebloggen for å bli kjent med åtte av de nye kvinnelige sjefene: Viva Brazil! Leading the change for women

Barbie-jenter og macho-gutter
Dette betyr selvfølgelig ikke at alt er rosenrødt. I valgkampen ble Dilma Rouseff tvunget til å modifisere PTs programfestede støtte til fri abort. Abort er fortsatt ulovlig i Brasil, og vil høyst sannsynlig være det i mange år framover. I Kongressen gikk kvinneandelen ned etter valget i 2010. I næringslivet er kvinnelige toppledere sjelden vare. I Petrobrás sitt styre er Maria das Graças Foster eneste kvinne av i alt 15 medlemmer.

Ser man på kvinners stilling i det brasilianske samfunnet, er bildet komplekst og kanskje litt trist. Det er fullt av tafatte Barbie-jenter og gammeldagse macho-gutter. Gutter kjører ALLTID bilen. For jenter blir et oppslag i Playboy sett på som det definitive gjennombruddet på stjernehimmelen. Samtidig finnes det en masse knallsterke kvinner og mer oppegående menn.

Vi får la det ligge der foreløpig. Kjønnrollemønster og kvinners rettigheter i Brasil er et langt lerret å bleke. Heldigvis går det framover. Heia Graça!


1 kommentar:

  1. Jøss, en kvinne i sjefstolen til Petrobras oppsiktsvekkende nytt. Kom forresten over studiet 'Framgangen til kvinner i Brasil 2003 - 2010'. Du har kanskje sett det? Hvis ikke kan det være verdt å ta en titt: http://www.cepia.org.br/progresso.pdf

    SvarSlett