torsdag 20. september 2012

Endelig forró i Oslo!

Forró er den deiligste og letteste pardansen som finnes. Og nå på søndag blir det forró-konsert i Oslo. Bli med!




HVEM: Du og jeg og en av Brasils største forró-artister, Diego Oliveira
NÅR: Søndag 23. september kl. 20 (dørene åpner kl 19)
HVOR: Sawol, Grønland 18 (Gamle Gloria Flames)
CC: 120,-


Og så gir vi ordet til gjesteskribent Anne L. Grønlund:

Hva er egentlig forró?
Forró er en musikksjanger og pardans fra Nordøst-Brasil.  Musikken er rytmisk og fengende, med god driv. Besetningen i bandet består av (hold deg fast) trekkspill, tromme og triangel, noe som kanskje lyder avskrekkende på mange nordmenn, men som faktisk funker helt supert.

Tradisjonelt sett var dansen svært enkel, med to steg til hver side og få snurrer, og det ser man fortsatt mye av på landsbygda i Nordøst-Brasil. Den forródansen som har vokst fram i storbyene, som også er den stilen som nå sprer seg utover europa, har beveget seg et godt stykke vekk fra cowboyboots fjøslukt. Den kalles pe de serra, og kan kanskje beskrives som en blanding av salsa og tango. Mindre hofter og færre store bevegelser enn i salsa, mindre teknisk krevende enn tango - men med tangoens sensualitet...

Kort om historien til forró
Forromusikken oppsto i det fattige Nordøst-Brasil på slutten av 1800-tallet/begynnelsen av 1900-tallet. Den ble spredt til resten av landet gjennom forrólegenden Luiz Gonzaga (som forøvrig har 100-årsjubileum i år) på 40- og 50-tallet. Deretter fikk forróen seg en smell under den største bossa-peridoen men fikk fornyet popularitet da artister som Gilberto Gil og Caetano Veloso begynte å covre Gonzagas sanger på 70- og 80-tallet, og bruke forrórytmer i annen musikk. Da forróbandet Falamansa dukket opp på 90-tallet, inntok dansen for alvor dansegulvene i storbyer som São Paulo og Rio de Janeiro – og det siste 10-året har forróen altså inntatt Europa.

Tradisjonelt handlet sangene ofte om dagliglivet og den ofte vanskelige hverdagen i Nordøst, med tørke, dårlige avlinger, arbeidsløshet, savn og hjemlengsel. I dag synges det ofte om kjælighet, hverdagslige dilemmaer og temaer man finner igjen i mange andre musikksjangre.

Funfact
Visste du at David Byrne (Talking Heads) har spilt inn en forrólåt sammen med det New York-baserte bandet Forro in the Dark? Byrne dumpet borti forro under en reise til Brasil og ble overrasket over å finne noe som var helt annerledes enn sambaen han hadde forventet å finne. Førsteinntrykket beskrev han slik: "Forró was not a sound I expected to hear, it sounded like a mixture of ska with polka in overdrive!" Tilbake i USA spilte han inn Luiz Gonzagas svært kjente låt Asa Branca sammen med Forro in the Dark.

Diego Oliveira
Diego Oliveira ga ut sitt første soloalbum “Mais um homem apaixonado” i 2010 og er en av de store, unge forróartistene i Brasil i dag. Oliveira har spilt på det som finnes av forróscener i Brasil, og stått på scenen med de største av de nålevende forróstjernene. I 2007 ble han kåret til Brasils beste forróartist, og nå håper han å få småstive nordmenn ut på dansegulvet!

Dj Ailton (BR) og DJ Incognito (NO) spiller det beste av ny og gammel forró og annen brasiliansk musikk som samba, bossa, funk etc. før og etter konserten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar