torsdag 20. desember 2012

Jul i Betlehem, Brasil

Der Amazonaselva møter Atlanterhavet ligger storbyen Belém. Visste du at det navnet rett og slett betyr Betlehem?


 Bilder fra Belém. Fotomontasje: Wikipedia


Som så mange andre byer i Latin-Amerika har Belém et katolskinspirert navn. La oss holde oss til Brasil og reise sørover langs kysten fra Belém:

  • São Luis betyr Sankt Ludvig. Det finnes flere av dem i den katolske kirka, den mest kjente er Ludvig IV, konge av Frankrike tidlig på 1200-tallet og erklært helgen av Pave Bonifatius VIII i 1297.
  • Natal betyr jul, eller fødsel, og viser til at byen ble grunnlagt 1. juledag 1599.
  • Salvador betyr frelseren. Altså Jesus, for dere som sliter med bibelkunnskapen... 
  • Den store bukta som Salvador ligger ved heter Bahia de todos os santos - alle helgeners bukt. Det kommer av at bukta ble kartlagt 1. november 1501, dagen som i den katolske kalenderen er alle helgeners dag.
  • Navnet til delstaten Espírito Santo, som ligger mellom Bahia og Rio, betyr intet mindre enn den hellige ånd. Den første kolonisatoren, portugiseren Vasco Coutinho, ga den det navnet fordi han første gang steg i land søndag 23. mai 1535, den hellige ånds dag i den katolske kalenderen.
  • São Paulo er Paulus, en av Jesus´ tolv apostler eller disipler, forfatter av flere brev i det nye testamentet og den aller første kristne misjonæren.
  • Navnet til havnebyen Santos betyr helgener. Også den har navnet sitt fra dagen til alle helgenene, 1. november, men sannsynligvis indirekte, da den er oppkalt etter en havn i Portugal.
  • Santa Catarina er den nest sørligste delstaten i Brasil. Den er oppkalt etter helgenen Katarina av Siena som levde på 1300-tallet.

Jul i Betlehem, den hellige ånd eller rett og slett i byen Jul? Dra til Brasil!

God jul og godt nytt år!

2 kommentarer:

  1. Morsom sak. Du kan ta det videre med f.eks. Espírito Santo, Santo André, Natividade ....

    SvarSlett
    Svar
    1. Du har fullstendig rett!

      Espírito Santo var en glipp. Jeg så meg litt blind på byene. Det rettes opp nå...

      t

      Slett