søndag 20. januar 2013

Noruega by bike

Norge på langs – på sykkel. Er det den ultimate drømmen for en brasiliansk eventyrer? Aurélio Magalhães syklet 5000 km fra Oslo til Grense Jakobselv og har skrevet bok om det.



Norge er like eksotisk for en brasilianer som Brasil for en nordmann. Norge på langs virker sikkert like pirrende for en eventyrlysten brasilianer som Amazonas på tvers for en ditto nordmann.

Aurélio Magalhães oppfylte en gammel drøm da han syklet norskekysten rundt i 2011. Fra Oslo dro han sørover til Kristiansand, videre til Stavanger og Bergen før han fortsatte opp Vestlandet via Ålesund til Trondheim og Namsos. Derfra syklet han til Brønnøysund og Sandnessjøen, Bodø og Lofoten, han var innom Andenes på vei til  Tromsø, så til Alta, Honningsvåg, Tana, Kirkenes og til slutt – Grense Jakobselv og grensen til Russland. Han satt nesten fire måneder på sykkelsetet. Imponerende!

Hvordan framstår Norge for en brasilianer?
Boka er ingen stor litterær opplevelse, men det er artig lesing. For hvordan framstår Norge for en brasilianer? Gjennom historier om folk han møter, beskrivelser av landskapet, historiske fakta og kuriositeter, matoppskrifter, bilder og personlige refleksjoner trer et vakkert, men litt pussig land fram. Nordmenn er hyggelige, imøtekommende, men kanskje litt naive? Og det er jo ingen folk i gatene!

Det er alltid interessant å lese reiseguider om sitt eget land. For er det ikke sånn at beskrivelsene og forklaringene ofte virker ufullstendige, søkte eller litt grunne? Det kaster lys over  reiseguidene man sjøl bruker når man er ute på tur. Er det sånn det egentlig er? Har de som skrev dette skjønt det?

Dusjer vi ikke?
Det er kanskje urettferdig å trekke fram snodige enkeltobservasjoner, men denne konklusjonen kommer etter at Aurélio overnatter hos en fiskeeksportør i Skjervøy: ”Å dusje er definitivt ikke vanlig i regioner nær arktis.”

Generaliseringer er risikabelt. Om 5 millioner nordmenn, og i enda større grad om nesten 200 millioner brasilianere. Bra påminnelse for meg selv som for tida strever med å skjønne og beskrive den brasilianske folkesjela.


Takk til Mona og Jorge for boka!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar