søndag 27. januar 2013

500 dager igjen til fotball-VM 2014

Mandag 28. januar er det 500 dager til fotball-VM 2014 sparkes i gang i Brasil. Ingen er bedre enn brasilianere til å lage party, og ingen er bedre i fotball (bortsett fra Spania akkurat nå, men det er forbigående…), så dette blir tidenes fotballfest!

  
Suksesstrenerne tilbake
Brasil har falt jevnt og trutt på verdensrankingen de siste årene. De klarte ikke å vinne OL, selv om de stilte med alle de beste proffene. Rett før jul tapte de mot erkefienden Argentina, og da tok det brasilianske fotballforbundet grep.

Treneren ble sparket, og inn kom de gamle ringrevene Luiz Felipe Scolari og Carlos Alberto Parreira. Til sammen har de vært med i seks VM, for fem ulike nasjoner! Scolari var trener siste gang Brasil vant, i 2002, Parreira var trener da Brasil vant i 1994. Brasil kjører altså samme taktikk som Norge og Drillo… Jeg krysser fingre og tær!


 
Tolv byer
VM i 2014 skal spilles i tolv byer, du ser dem i kartet over. Brasil vil gjerne vise fram hele landet, og vil lokke turistene til andre byer enn Rio og Salvador. Det er god distriktspolitikk, men det krever store investeringer i flere stadionanlegg enn strengt tatt nødvendig.   

I hovedstaden Brasilia renoveres en stadion for over tre milliarder kroner, i en by nesten uten fotballtradisjoner. Nå krangler de om hva den skal hete. Estadio Nacional, som utbyggerne vil, eller Estadio Mané Garincha, etter den legendariske spilleren Garrincha som mange mener var enda bedre enn Pelé. Folket vil ha Garrincha.



Den totalerenoverte stadion i Brasília er nå 87% ferdig, ifølge utbyggerne. Prislapp: 3 millarder kroner. Foto: Ministério do Esporte


Arrangørene har fått mye kritikk fra mange hold. Forsinkelser, tvangsflytting av folk, korrupsjon. VM i Brasil er beretningen om en varslet korrupsjonsfest, hevder Latin-Amerikaeksperten Benedicte Bull.

Kort sagt: Alt går som normalt. Masse kaos og masse bråk nå, men Brasil kommer i mål til mesterskapet. VM blir en folkefest! Og som jeg har sagt før: Er det ett stort mesterskap du skal dra til, er det VM i fotball i Brasil. Er du med?

Les mer her 

PS: Mandag 28. januar skal jeg snakke om fotball-VM i Brasil på Radioselskapet på NRK P2 mellom kl. 12.00 og 12.30. Hør, hør!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar