søndag 10. februar 2013

Akkurat nå: Karneval i Brasil!

Karnevalet i Brasil er verdens største folkefest. 100 millioner mennesker danser rundt i gatene, mens 100 millioner mennesker ser på. Du har selvfølgelig grinebiterne som boikotter alt, men de teller vi ikke med…


Sambaskolen Tucuruvi i São Paulo gjør i 2013 ære på den brasilianske skuespilleren og humoristen Mazzaropi. Legg merke til størrelsen på mennskene! Foto: Folha de São Paulo.


Karneval er seriøs festing
Men de som trodde at karneval bare er fyll og fjas tar fullstendig feil. Få ting i Brasil blir tatt så alvorlig som karneval. Det er årets høydepunkt for millioner av mennesker, og det spares ikke på noen ting for at det skal bli perfekt. Opptogene av sambaskoler i Rio er noe av det mest spektakulære du kan se, men på et litt dypere plan er det få ting har betydd mer for historiekunnskapene i Brasil enn nettopp karnevalet.


Karneval er folkeopplysning
Hver sambaskole velger et tema for sitt innslag, det kan være slavenes historie, Brasilia sitt 50-årsjubileum, en kjendis eller klippfisk (sponset av Norge!). Gjennom teksten i sangen, kostymene og utsmykningen av flåtene, fortelles historien om det valgte temaet. Ypperlig folkeopplysning i et land som inntil nylig hadde 1/3 analfabeter.


Alt er ikke helt naturlig i Brasil heller... Her er Andressa Urach - regjerende nummer to i konkurransen miss bumbum - flankert av to kjekke gutter. Foto: Folha de São Paulo.


Som religiøs markering har karnevalet mistet all betydning. Opprinnelig var jo dette en feiring som innledet fasten i den katolske kirka. Det ligger i selve navnet carne vale – farvel til kjøttet. Det er derfor vi feirer fastelavn her hjemme.

Slik fungerer karnevalet i Rio             
Karnevalet i Rio er aller mest kjent. TV-bildene fra de store opptogene i Rios spesialbygde sambódromo går verden over. Her møtes de beste sambaskolene til dyst, og dette er blodseriøs konkurranse.

Hver skole har opp til 4000 dansere og 300 perkusjonister sitt bateria i paraden. Det er gjennomkoreograferte danse- og akrobatikknumre i åpningen, det er faste innslag som ala das bahianas – avdelingen for kvinnene fra Bahia – og det ledende sambaparet, kalt Mestre-Sala og Porta Bandeira (flaggbærer). Hver skole har gedigne vogner, opptil 60 meter lange, med dekorasjoner og dansere som trekkes gjennom gata.

Alt er organisert i flere divisjoner, og 50 allmektige dommere i ti kategorier utpeker til slutt en vinner. Poenggivningen er rigorøs – og alltid omstridt.

Lære mer? 
Her kan du se en bra gafikk om karnevalet i Rio (på portugisisk)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar