fredag 15. februar 2013

Marina Silva er tilbake

Mens verden begynner å se fram til fotball-VM i Brasil i juni og juli 2014, sikter brasiliansk politikk seg inn mot presidentvalget i oktober samme år. Den store overraskelsen fra valget i 2010 er tilbake på banen. Denne helgen bestemmes navnet til det nye partiet til Marina Silva.


Marina Silva og hennes visepresidentkandidat i 2010, Gulherme Leal, sjef for Brasils største kosmetikkselskap Natura.
 
Som jeg spådde i 2010, kommer valget i 2014 sannsynligvis til å stå mellom denne trioen: Sittende president Dilma Rouseff (PT), Senator Aécio Neves (PSDB) og tidligere miljøvernminister Marina Silva. Rouseff og Neves representerer posisjon og opposisjon. Marina Silva er den uavhengige outsideren, men også den som kan ha mest påvirkning på resultatet.

20 millioner stemmer i 2010
Marina Silva var den store overraskelsen ved valget i 2010. Hun fikk 20 millioner stemmer i første valgomgang, tilsvarende nesten 20% oppslutning. Det var mye mer enn selv de mest trofaste støttespillerne hadde drømt om. Da stilte hun for partiet De grønne (PV), men hun og hennes støttespillere forlot partiet året etter i skuffelse over at den gamle ledelsen ikke ønsket fornyelse.

Nytt parti: Rede (nettverk)
Lørdag 16. februar samles aktivister og politikere fra hele landet i Brasilia for å skape et nytt parti. I to år har de sondert og diskutert gjennom Bevegelsen for en ny politikk. Nå begynner den lange marsjen mot valget i oktober 2014.


Marina Silva intervjues i forbindelse med miljøbevegelsens kritikk av president Dilma Roseffs miljø- og rettighetspolitikk. Les mer her: Dilma og miljø - verst siden diktaturet.

Det er allerede bestemt at partiet ikke skal hete parti, men nettverk - på portugisisk Rede. Det skal gjenspeile at de vil skape en ny type parti og føre en ny type politikk. Blant de heteste kandidatene til navn er Rede Brasil Sustentável (Nettverket for et bærekraftig Brasil) og Rede Verde (Grønt nettverk).

I valgkampen i 2010 frontet Marina Silva bærekraft og etikk som politiske grunnprinsipper. Det er også pilarene i diskusjonene for nytt partiprogram. Fram til oktober må de samle 500.000 signaturer for å kunne registrere partiet til valget neste år.

Store navn støtter nettverket
Flere tunge politikere har signalisert at de vil gå inn i det nye partiet. De mest kjente er senator og tidligere utdanningsminister for PT, Cristovam Buarque, og musikerlegende og tidligere kulturminister for PV, Gilberto Gil. Også Heloisa Helena, tidligere senator og presidentkandidat for venstrepartiet PSOL, forventes å slutte seg til. PTs tungvekter fra São Paulo, Eduardo Suplicy, vil delta på møtet i Brasilia i helgen, men foreløpig uten å binde seg. Fra Rio er det sannsynlig at Marcelo Freixo fra PSOL, en av de mest kjente delstatspolitikerne og selve modellen for menneskerettighets-aktivisten i filmene ”Tropa de Elite”, vil slutte seg til.


Skrytebilde: I mars 2012 møtte jeg Marina Silva i São Paulo under lanseringen av miljøbevegelsens manifest.


Hva kan det nye partiet oppnå?
Marina Silva forventet ikke å vinne i 2010, men ble likevel var jokeren i valget. Strategien denne gangen er sannsynligvis den samme: Sette bærekraft og etikk på dagsorden i valgkampen, samle så mye støtte som mulig, og bruke oppslutningen til å få så mange konkrete miljøløfter som mulig inn i Dilma Rouseffs og Aécio Neves´ programmer.

I 2010 ønsket ikke Marina Silva å støtte noen av kandidatene i andre valgomgang, heller ikke i bytte for ministerposter. Akkurat det var svakheten i hennes prosjekt. Dilma Rouseffs løfter fra valgkampen ble ikke fulgt opp i praksis. Uten posisjoner, ingen innflytelse.

Avslutningsvis en liten spekulasjon: I 2014 vil denne delen av Marina Silvas strategi forandres, for å kunne oppnå reelle endringer i brasiliansk politikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar