torsdag 20. desember 2012

Jul i Betlehem, Brasil

Der Amazonaselva møter Atlanterhavet ligger storbyen Belém. Visste du at det navnet rett og slett betyr Betlehem?


 Bilder fra Belém. Fotomontasje: Wikipedia


Som så mange andre byer i Latin-Amerika har Belém et katolskinspirert navn. La oss holde oss til Brasil og reise sørover langs kysten fra Belém:

  • São Luis betyr Sankt Ludvig. Det finnes flere av dem i den katolske kirka, den mest kjente er Ludvig IV, konge av Frankrike tidlig på 1200-tallet og erklært helgen av Pave Bonifatius VIII i 1297.
  • Natal betyr jul, eller fødsel, og viser til at byen ble grunnlagt 1. juledag 1599.
  • Salvador betyr frelseren. Altså Jesus, for dere som sliter med bibelkunnskapen... 
  • Den store bukta som Salvador ligger ved heter Bahia de todos os santos - alle helgeners bukt. Det kommer av at bukta ble kartlagt 1. november 1501, dagen som i den katolske kalenderen er alle helgeners dag.
  • Navnet til delstaten Espírito Santo, som ligger mellom Bahia og Rio, betyr intet mindre enn den hellige ånd. Den første kolonisatoren, portugiseren Vasco Coutinho, ga den det navnet fordi han første gang steg i land søndag 23. mai 1535, den hellige ånds dag i den katolske kalenderen.
  • São Paulo er Paulus, en av Jesus´ tolv apostler eller disipler, forfatter av flere brev i det nye testamentet og den aller første kristne misjonæren.
  • Navnet til havnebyen Santos betyr helgener. Også den har navnet sitt fra dagen til alle helgenene, 1. november, men sannsynligvis indirekte, da den er oppkalt etter en havn i Portugal.
  • Santa Catarina er den nest sørligste delstaten i Brasil. Den er oppkalt etter helgenen Katarina av Siena som levde på 1300-tallet.

Jul i Betlehem, den hellige ånd eller rett og slett i byen Jul? Dra til Brasil!

God jul og godt nytt år!

torsdag 13. desember 2012

Den første nordmann i Brasil?

Visste du at den første nordmannen i Brasil var nederlandsk leiesoldat? Og dansk, kongelig elfenbensdreier?

Jacob Jensen (1614-1695)


Den første nordmannen i Brasil het Jacob Jensen. Han dro til sjøs i det danske marinen som 16-åring, og havnet etter noen år i Holland. Der ble han smed, men allerede som tjueåring, i 1634 dro han til Brasil som nederlandsk leiesoldat.  

Nederland styrer Pernambuco
På denne tida hadde Nederland okkupert deler av den portugisiske kolonien Brasil, blant annet Bahia og Pernabuco på nordøstkysten. Nederlenderne hadde akkurat blitt kastet ut av Bahia, men holdt fortsatt Recife og Olinda. Jacob Jensen forteller i sin selvbiografi om hasardiøse trefninger i både Paraiba og i Salvador, om hvordan de inntar landsbyer og sukkemøller og om hvordan de hollandske soldatene dreper og voldtar.

Viste du at den første brasilianeren i Norge var en nær venn av Edvard Grieg?

"En forskrechlig stor Orm"
Jensen forteller også livlig om møtet med "en forskrechlig stor Orm". Den var "30 allen lang, tychere en et fuldkommen Menniske, haffde et hovet, ligesom et Svine Hovet schichet, Vaar Guell under bugen oc blaa paa Ryggen". Den spiste mennesker, villsvinn og struts! (Ikke dårlig, siden struts ikke finnes i Amerika...)

Rustmester og elfenbensdreier
Etter fem år, i 1639, dro Jacob Jensen tilbake til Europa. Han tjenestegjorde som konstabel på Akershus festning, og siden som rustmester (våpenansvarlig) i krigen mellom Danmark-Norge og Sverige. I 1648 dristet han seg til å spørre den danske dronning Sophie Amalie om å bli fadder for datteren. Hun aksepterte, og som takk fikk hun et utskåret dyr i reinshorn. Gaven falt tydeligvis i smak, for Jacob Jensen ble kalt København som elfenbensdreier ved det danske hoffet. Til slutt endte han som forvalter av hele det kongelige kunstkammeret.


Lese mer? Se Kjartan Fløgstads bok Eld og Vatn. Nordmenn i Sør-Amerika fra 1999. Anbefales varmt!

Vet du om nordmenn som har vært enda tidligere i Brasil? Ta kontakt. På forhånd takk!

tirsdag 11. desember 2012

Den første brasilianer i Norge?

Visste du at den første brasilianeren i Norge var en nær venn av Edvard Grieg?

 Alberto Nepomuceno (1864-1920)

Komponisten Alberto Nepomuceno er en bauta i den nasjonalistiske bølgen i brasiliansk musikkliv rundt forrige århundreskifte. På samme måte som Grieg tok han elementer og inspirasjon fra folkemusikken inn i den klassiske musikken.

I 1891 traff han Griegs elev Walborg Rendtler Bang i Berlin. To år seinere giftet de seg i Christiania (Oslo), og de bodde en periode på Griegs Troldhaugen utenfor Bergen. De fikk fire barn: Eivind, Sigurd, Sigrid og Astrid.

Grieg var en stor inspirasjonskilde, og de fikk nokså like roller i norsk og brasiliansk musikkliv. Først delvis utskjelt, siden beundret. Nepomuceno skulle likevel komme til å stå i skyggen av en av sine mange elever, en som også er mest kjent for å kle folketoner i klassisk drakt, Heitor Villa-Lobos.

Visste du at den første nordmannen i Brasil var nederlandsk leiesoldat?
 
Var Alberto Nepomuceno den første brasilianer i Norge? Ta kontakt hvis du vet om noen andre. På forhånd takk for hjelpa!

torsdag 6. desember 2012

Oscar Niemeyer er død

Brasils ikoniske arkitekt, Oscar Niemeyer, er død. Han ble 104 år gammel. Hans hovedverk vil for alltid være Brasils hovedstad Brasília. Niemeyer tegnet de mest kjente bygningene og landemerkene i byen som fylte femti år i 2010.


Kongressen og departementene i Brasília. Arkitekt: Oscar Niemeyer. Foto: Marcelo Versiani.

Selv har jeg bodd flere år i Brasília. Det vannvittige eksperimentet med å bygge en ny hovedstad fra null, midt ute i ødemarken, har faktisk gått ganske bra. Én av grunnene til det er arkitekturen som Niemeyer står bak. En annen er den fantastiske byplanen, hovedverket til arkitekten og urbanisten Lúcio Costa.

Jeg merker at dette blir personlig. Jeg fikk helt frysninger når jeg så nyheten i natt. Jeg var i Brasília seinest i september, og det fikk meg til å innrømme for meg selv og hele verden at Jeg elsker Brasília.


Fotgjengerbru nær Rios største favela Rocinha, åpnet i 2010. Arkitekt: Oscar Niemeyer. Foto: Rafael Andrade.

Niemeyer fortsatte å arbeide inntil det siste. Det er bare noen år siden de siste monumentalbyggene, nasjonalmuseet og nasjonalbiblioteket, ble innviet i Brasília. Han sto også bak Museet for samtidskunst i Niteroi, Memorial da America Latina i São Paulo, Sambodromoen i Rio og en lang rekke kirker, museer og praktbygg i resten av landet.

Her kan du se et utvalg av de viktigste prosjektene til Oscar Niemeyer.

R.I.P.


onsdag 5. desember 2012

Banebrytende kunnskap om Amazonas

Amazonas: 9 land, 33 millioner mennesker, 385 forskjellige urfolksgrupper, 7,8 millioner kvadratkilometer. Og i perioden 2000-2010 har regnskog tilsvarende hele Storbritannia forsvunnet. For første gang er opplysninger om avskoging og trusler i hele det store Amazonas samlet i én publikasjon. Regnskogfondet har støttet initiativet siden begynnelsen.



Tirsdag 4. desember lanserte kartnettverket RAISG et banebrytende atlas om truslene mot det store Amazonas. Atlaset er den reneste skattekiste for dem (oss) som er interesert i framtida til verdens største regnskog. Og alt er gratis tilgjengelig på nettet!

Se eller last ned atlaset her. (foreløpig kun på spansk)


De største truslene mot Amazonas
Gruvedrift, vannkraftverk, olje/gassutvinning, veibygging, skogbranner og avskoging. Dette er truslene atlaset behandler. Trusler som landbruk og ulovlig hogst er ikke med på grunn av begrenset informasjon i noen land.

Med 55 kart, 61 tabeller og titalls figurer, illustrasjoner og fotografier, er informasjonen lett tilgjengelig. Målsetningen er å spre oppdatert og samlet informasjon om Amazonas, for å motvirke det fragmenterte synet som hersker i de ni Amazonaslandene i dag. Og det haster:

 - Hvis [truslene fra] alle de overlappende økonomiske interessene konkretiserer seg de neste årene, vil Amazonas forvandles til til en savanne med øyer av regnskog, sier RAISGs kordinator Beto Ricardo fra Instituto Socioambiental (ISA) i Brasil.


Avskoging i Amazonas 2000-2010
Atlaset bringer også et historisk gjennombrudd i arbeidet for en helhetlig forvaltning av Amazonas. For første gang presenteres tall for avskoging i alle ni Amazonasland, beregnet med samme metodologi.
 
240.000 kvadratkilometer regnskog er brent og hugget i perioden 2000-2010. Det er et område på størrelse med Storbritannia, eller over to tredjedeler av Norge, og tilsvarer seks prosent av hele det store Amazonas.
 
Over 80 prosent av avskogingen har skjedd i Brasil. Landet huser i overkant av 60 prosent av Amazonas, men andelen avskoging er likevel enda høyere. De gode nyhetene er at avskogingstakten går raskt ned i Brasil, og da går den ned i det store Amazonas. Men dessverre øker avskogingen i Bolivia, Peru og Ecuador.   Les mer her: Klimaspesial: Rekordlav avskoging, men utslipp øker i Brasil.


Regnskogfondet støtter
Det er teknologien og metodene til den brasilianske organisasjonen Imazon som er benyttet for å beregne avskogingen. I 2009, da jeg jobbet i Regnskogfondet, var jeg med på en av de første workshopene der metodologien skulle overføres til de andre medlemmene i RAISG. Det er veldig kult å se at dette kartet og dette atlaset endelig ser dagens lys!   Les mer her: Kart som våpen.

Nok prat. Gå inn i atlaset og finn ny kunnskap!

tirsdag 4. desember 2012

Klimaspesial: Rekordlav avskoging, men utslipp øker i Brasil

Avskogingen i brasiliansk Amazonas i 2012 er de laveste siden målingene startet for 25 år siden. Ingen andre land i verden har kuttet like mye i sine klimagassutslipp de siste årene. Men i dag øker utslippene fra andre kilder raskt.


Brasils miljøvernminister Izabela Teixeira presenterer avskogingstallene for 2012 og nye tiltak mot avskoging. Foto: Agencia Brasil.


2012: Historiens laveste måling
I forrige uke offentliggjorde miljøvernminister Izabela Teixeira tallene for avskoging i brasiliansk Amazonas i ”skogåret” 2012, (dvs. perioden august 2011 – juli 2012). 4656 kvadratkilometer skog ble hugd og brent, et område omtrent tre ganger så stort som Vestfold fylke. Det er det laveste nivået siden målingene startet i 1988, og en reduksjon på 80% i forhold til toppåret 2004.

Målingene bygger på satellittbilder, og analysen er gjort av landets romforskningsinstitutt (INPE). Les mer her: ABC om avskoging i Amazonas.


 

Gode nyheter og god timing
Dette er utvilsomt gode nyheter. Det betyr at Brasils klimagassutslipp fra avskoging er redusert voldsomt siden 2004. Da var Brasil nummer fire på lista over de verste klimaforurenserne, sammen med USA, Kina og Indonesia, og avskoging sto for omtrent to tredjedeler av Brasils samlede utslipp. Ifølge beregninger fra den brasilianske klimaeksperten Tasso Azevedo (på portugisisk) har Brasils kutt i avskoging redusert Brasils utslipp med 35% i perioden 2005-2011.

Dette er også god timing. Denne uka samles verdens ledende klimaforskere, politiske ledere og 17.000 mennesker i Doha i Quatar for det 18. toppmøte i FNs klimaforhandlinger. Også Norges miljøvernminister Bård Vegard Solhjell er til stede. Brasilianske myndigheter trenger gode nyheter for å ha ekstra goodwill i forhandlingene. De håper reduserte utslipp fra avskoging skal skygge for økte utslipp fra andre kilder.

Brasils samlede klimagassutslipp øker
Brasils økonomiske vekst på 2000-tallet har negative klimakonsekvenser. Høyere aktivitet i landbruket og i industrien, samt mer transport og mer forbruk fører til at Brasils utslipp av klimagasser fra andre sektorer øker.

I 2005 var Brasils samlede utslipp på cirka 2,3 mrd. tonn CO2-ekvivalenter. Ifølge Azevedo er fortsatt de totale utslippene er betydelig lavere enn før, omtrent 1,5 mrd. tonn. Andre klimaforskere, som Eduardo Viola ved Universitetet i Brasilia, hevder imidlertid at de samlede utslippene har økt siden 2009 og at de i dag er oppe på cirka 2,0 mrd. tonn. Viola utgir i disse dager bok om temaet.


Bekymringsfulle målinger august-oktober
Tilbake til avskoging. De aller siste målingene viser en foruroligende trend. Ifølge den brasilianske miljøorganisasjonen Imazon, som driver uavhengige målinger, er avskogingen i Amazonas i månedene august-oktober i år doblet i forhold til i fjor. I grafen under er avskogingen i "skogåret" 2012 i blått og "skogåret" 2013 i rødt.



Brasils miljøbevegelse mener at en hovedårsak til denne økningen er undergraving av landets miljølovgivning, spesielt endringene i skogloven Codigo Florestal. Les mer her: Brasil raserer skogloven.

lørdag 1. desember 2012

Royalties: Dilma spiller høyt om ny oljelov

President Dilma Rouseff la 30. november ned et delvis veto mot den nye loven om royalties fra oljeproduksjon i Brasil. Hun ga dermed etter for press fra de oljeproduserende delstatene Rio, Espírito Santo og São Paulo. Taperne er resten av delstatene i Brasil, og de lover fortsatt kamp

 Statoils plattform på Peregrino-feltet i Brasil.

En maraton i Kongressen
Royalty-debatten har vært en av de aller vanskeligste for Brasils siste to presidenter, Lula og Dilma. Saken har rullet fram og tilbake i Kongressen i snart fire år, og lovforslaget som Kongressen endelig vedtok tidligere i måneden var svært forskjellig fra regjeringens opprinnelig forslag. Les mer her: Royalty-debatten og det politiske spillet.

Voksende skatteinntekter
Skatteinntektene fra oljeproduksjonen i Brasil er femdoblet de siste ti årene, og var på ca. 75 milliarder kroner i 2011. Med de store pré-sal-funnene er det ventet at de vil mangedobles det neste tiåret. Den harde politiske kampen skyldes uenigheter over hvor inntektene skal gå.

Dette er endringene
Dilmas la i går ned et delvis veto, og ga samtidig beskjed om at hun vil forfatte et presidentdekret for å ”korrigere” det regjeringen oppfatter som Kongressens misforståelser. Til sammen vil dette endre følgende punkter:

·      Fordelingen av royalties i eksisterende leteblokker vil ikke endres. dette har vært et hovedkrav fra de oljeproduserende delstatene.
·      For alle nye leteblokker vil de oljeproduserende delstatenes andel av skatteinntektene synke fra 26,25% i dag til 20% i 2013.
·      Kommunenes andel vil synke fra 26,25% i dag til 15% i 2013 og 4% i 2020.
·      Nasjonalstatens andel vil synke fra 30% til 20%.
·      Alle skatteinntektene til kommuner, delstater og nasjonalstater skal i sin helhet gå til utdanning. Slik ønsker regjeringen å nå sitt mål om at 10% av BNP skal gå til utdanning.
·      Resten av skatteinntektene vil gå inn i et nytt sosialt fond (Fundo Social), der halvparten av midlene skal gå til utdanning og den andre halvparten til helse og miljø.

Åpner for nye konsesjoner i pré-sal
Fraværet av royalty-lovgivning har vært det fremste hinderet mot nye anbudsrunder i de rike pré-sal-feltene. Mer info i kronikken min i Dagens Næringsliv her: Bakrus i Brasil.

Med Dilmas veto sendes lovforslaget nå tilbake til Kongressen. De ikke-produserende delstatene vil prøve å endre loven i sin favør, og de har et flertall av stemmene i Kongressen. Det er likevel ikke sannsynlig at de forkaster presidentens veto, slik de har formell mulighet til. Men det kan fortsatt gå både uker og måneder før loven er endelig vedtatt.

onsdag 28. november 2012

Baksiden av VM- og OL-medaljen

Mandag ledet jeg en debatt om Brasil på Litteraturhuset i Oslo. Temaet var de sosiale konsekvensene av fotball-VM 2014 og sommer-OL 2016 i Rio. Byen er i ferd med å bli forvandlet. 50.000 mennesker kan bli tvangsflyttet, og protestene er store. Her er noen hovedpoenger og to tips til videre lesing.


Den legendariske fotballstadionen Maracanã renoveres for over en milliard kroner. Maracanã ble bygd til fotball-VM 1950, og finalen i 2014 spilles her.


Prislapp: 60-160 milliarder kroner
På Litteraturhuset ble filmen Fair play in Rio av forsker Einar Braathen på NIBR vist. Braathen sier at de to store mesterskapene vil koste 60 milliarder kroner, men at ingen vet hvor stor regninga blir til slutt. I Aftenposten tidligere i høst sto det 160 milliarder. Er det verdt det?
  • For politikere, media og næringsliv: definitivt ja. Det er de som vil sitte igjen med æren og inntektene. 
  • For de som blir tvangsflyttet: definitivt nei. Opprinnelig skulle over 100 favelaer i Rio fjernes eller forvandles. Folkelig motstand har ført til at dette tallet i dag er mye mindre, men fortsatt kan altså 50.000 mennesker bli tvangsflyttet fra sin hjem.
  • For Brasil: det er usikkert. OL og VM (og melodi grand prix) kan brukes til å realisere stormannsgale politiker- og næringslivsdrømmer uten tanke på etterbruk, som OL i Hellas i 2004 og tildels VM i fotball i Sør-Afrika i 2010. Men arrangementene kan også brukes til strategisk byutvikling, som OL i Barcelona i 1992 og i London i 2012.
Lese mer?
Mye bra er allerede skrevet på norsk om dette. Her er to tips:
Og her kan du lese ABC om VM i fotball 2014 i Brasil. Ses vi i Brasil om 18 måneder?

tirsdag 20. november 2012

Zumbi og svart bevissthet i Brasil

I dag, 20. november, er dagen for svart bevissthet i Brasil. Dagen blir feiret på dødsdagen for en av de største svarte heltene i Brasils historie – Zumbi dos Palmares som ble drept på denne dagen i 1695.

Statue av Zumbi dos Palmares i Brasília. "Den svarte lederen for alle raser" står det på plaketten. Foto: Wikipedia

Hundretusenvis av slaver rømte fra sukkerplantasjene i det koloniale Brasil. I mange tilfeller bosatte de seg i små samfunn i skogen langt unna plantasjer og landsbyer. Et slikt samfunn av rømte afrikanske slaver ble kalt quilombo.

100 år og 20.000 mennesker
Den største og mest kjente av disse var Quilombo dos Palmares i dagens delstat Alagoas på nordøstkysten. Den eksisterte i mer enn hundre år, og på storhetstiden i andre halvdel av 1600-tallet bodde mer enn 20.000 personer der. Den holdt stand mot stadige angrep fra slavejegere og væpnede styrker.

I 1694 ble quilomboen angrepet av sju tusen menn og ødelagt. Lederen Zumbi klarte å rømme, men året etter ble han forrådt, fanget og halshugget. Hodet hans ble stilt ut på torget i byen Recife til skrekk og advarsel. Zumbi er i dag det sterkeste symbolet for slavenes opprør i Brasil.

3000 quilomboer i hele Brasil
Ifølge den brasilianske antropologen Lúcia Andrade finnes det nesten 3000 quilomboer spredt over hele landet. Mange av disse har eksistert århundrer på samme sted. Noen er fortsatt midt i skogen, andre er blitt omringet av byer. Uansett har de som bor i en quilombo en grunnlovsfestet, kollektiv rett til å forvalte området de lever på.


 Quilombo da Ivaporunduva i São Paulo. Foto: Quilombos da Ribeira.

Omtrent tusen av Brasils quilomboer har tatt skritt i retning av å få sine tradisjonelle områder anerkjent og avgrenset. Bare 193 har fått det foreløpig, og det går enormt tregt. Så langt i år har bare én eneste quilombo fått sine rettmessige papirer. Under president Lulas åtte år ved makten ble bare 12 anerkjent.

Å besøke en quilombo
Selv har jeg vært så heldig å kunne besøke en quilombo.  Den het Ivaporunduva, ligger i delstaten São Paulo og ble anerkjent i 1997. Fantastisk opplevelse å være der, sjelden har jeg følt historien sterkere enn akkurat da. Det var også der jeg ble vist en capoeira for første gang. Men mer om det en annen gang…

Her kan du lese mer om Quilombo da Ivaporunduva på portugisisk.



onsdag 14. november 2012

Caetano Veloso - kongen av brasiliansk musikk

Caetano Veloso fylte 70 år i august. I dag får han en spesial-Grammy for sitt musikalske livsverk. Få fortjener det mer.


Ved siden av Gilberto Gil har ingen nålevende artister preget brasiliansk musikk like sterkt som Caetano Veloso. Begge slo gjennom på slutten av 1960-tallet med Tropicália-bevegelsen, sammen med andre artister som Tom Zé, Os Mutantes, Gal Costa og Torquato Neto.

Tropicália var en populærkulturell bevegelse som revolusjonerte Brasil ved å blande tradisjonelle brasilianske kulturuttrykk med internasjonale, politisk radikale elementer. I musikken introduserte de elektriske gitarer i bossa nova. Slik snudde de gamle forestillinger om hva brasiliansk populærmusikk (MPB) skulle være på hodet.

Dette var Brasils svar på Woodstock, men til forskjell fra USA og Europa skjedde det under et militærdiktatur. I 1968 skrev Caetano nidvisen É prohibido prohibir (Det er forbudt å forby) og kom på kant med regimet. Året etter ble han arrestert og tvunget i eksil.

Her er min all time high cover-favoritt. Caetano Veloso spiller Micheal Jacksons Billie Jean:


Siden platedebuten i 1967 har Caetano gitt ut rundt 30 studioalbum og 15 livealbum. Han har et utall monsterhits på samvittigheten, av de mest kjente er Beleza Pura, O leãozinho, Você é linda, Sampa og Menino do Rio.  Sjekk denne lista til brasilianske Rolling Stones for Caetanos 20 mest populære sanger.

Karakteristisk nok er de fleste av disse gamle, fra 1970- og 80-tallet. Den siste store platesuksessen med nykomponerte sanger var nok Tropicália 2, gitt ut sammen med Gilberto Gil i 1993. Her fra en konsert i São Paulo samme år (jeg så konserten i Lisboa i 1994, det var fantastisk!)



De siste årene har Caetano hatt mest suksess med konserter og som komponist. Samtidig har han blitt mer og mer kjent i utlandet, og blir i dag sett på som en av Amerikas aller største singer-songwritere, på nivå med Bob Dylan og Bob Marley.

Caetano har skrevet filmmusikk til åtte filmer, inkludert den spanske Oscar-vinneren Pedro Almodovars ”Snakk til henne” fra 2002. Han spiller også i filmen, sjekk denne nydelige versjonen av den mexicanske klassikeren Cucurrucucu Paloma:



Gratulerer med æres-Grammyen, Caetano!

Vil du vite mer? Anbefaler Caetanos offisielle nettsider.

mandag 12. november 2012

Royalty-debatten og det politiske spillet


Denne uka får president Dilma Rouseff den nye royalty-loven på sitt bord. Innen 15 virkedager må hun avgjøre hvor skatteinntektene fra Brasils oljeproduksjon skal gå. Uansett avgjørelse vil det bli store protester. Og dette vil igjen ha konsekvenser for de over 150 norske bedriftene som er etablert i Brasil for å ta del i oljefesten. Her er en liten analyse av royalty-debatten.


150.000 mennesker i gatene i Rio i november 2011, i protest mot ny royalty-fordeling.

Store funn og store skatteinntekter
Med de gigantiske oljefunnene i det såkalte pré-sal-området i 2006/07, eksploderte Brasils oljeindustri. Men store framtidige skatteinntekter fordret også endringer i landets oljelovgivning. Dette har skapt mye politisk rabalder og i sin tur store forsinkelser i oljeletingen. Se kronikken min i DN, Bakrus i Brasil, for detaljer.

Forhandlingene om fordelingen av royalties – skatteinntektene fra oljeproduksjonen – har gått fram og tilbake i Kongressen i fem år. Tidligere president Lula maktet ikke å konkludere prosessen før han gikk av i 2010, og dagens president Dilma ønsket ikke å ta opp saken før lokalvalget i september i år. Etter valget ble saken satt på fast-track i Kongressen, og et lovforslag ble vedtatt i forrige uke. Mer info her: Oljeskatt: - VM og OL i fare.

Rio: - Vi vil miste 90 milliarder
Det nye lovforslaget vil kutte i skatteinntektene til de oljeproduserende kommunene og delstatene. Forslaget vil øke inntektene til de øvrige kommunene og delstatene i Brasil. Nasjonalstatens andel vil bli omtrent uendret.

Dette har skapt store protester i de oljeproduserende delstatene, spesielt i Rio de Janeiro og Espírito Santo. I Rio mener delstaten og dens 92 kommuner at de vil gå glipp av 90 milliarder kroner i skatteinntekter fram til 2020. Disse tallene utfordres av andre økonomer som mener de er alt for høye. Uansett er disse kalkylene en del av den intense politiske drakampen som foregår i Brasil akkurat nå.

Opposisjonens forslag på presidentens bord
Selv om Dilmas regjeringskoalisjon har flertall i Kongressen, ble regjeringens forslag nedstemt. Det er altså opposisjonens forslag president Dilma får på sitt bord denne uka. Opposisjonen har endret flere viktige punkter i regjerings forslag:
  1. Forandringene i skattefordelingen vil skje fra det øyeblikket loven trer i kraft. Ikke fra og med de neste oljekonsesjonene som utlyses, slik regjeringen ønsket. Dette er hovedankepunktet for de oljeproduserende delstatene som mener dette er å ikke respektere inngåtte avtaler.
  2. Nasjonalstatens andel av kaka vil ikke kobles 100% til utdanning og forskning, slik som regjeringen ønsket, men være frie midler. Dette er et nederlag for presidentens parti PT som ønkset å låse skatteinntektene for å innfri målet om 10% av BNP til forskning og utdanning.
  3. Noen prosentandeler og innfasingsfrister er endret.
President Dilma har nå tre alternativer. Godkjenne lovforslaget, legge ned et delvis veto, eller legge ned veto mot hele loven. Alle alternativene har sine omkostninger. Å godkjenne loven helt vil være et knefall for opposisjonen. Å legge ned veto mot hele loven vil være et knefall for delstatene Rio og Espírito Santo. Etter all sannsynlighet faller derfor presidenten ned på et delvis veto, der hovedlinjene i lovforslaget vedtas. De delene hun legger ned veto mot, skal så tilbake til Kongressen for ny behandling.

Oljeprodusentene truer og smigrer
De oljeproduserende delstatene og kommunene frykter med rette for dramatiske fall i sine skatteinntekter. Flere kommuner i Rio får over 50 prosent av sine inntekter fra oljesektoren. Guvernøren i Rio, Sergio Cabral, truet i forrige uke med at VM i fotball 2014 og OL i Rio 2016 står i fare. 60 Kongressmedlemmer fra Rio og Espírito Santo sendte i helgen brev til president Dilma der de innstendig oppfordret henne til å legge ned veto mot loven. Samtidig prøver de å smigre henne ved å be henne følge sine egne ”rettferdige, ærlige og modige uttalelser” i pressen der hun har sagt at ingen skal lide under den nye lovgivningen. Kystkommuner i São Paulo (der mange raffinerier og havner ligger, samt store deler av pré-sal-feltet) truer med rettsak hvis presidenten godkjenner loven.

Det politiske spillet
Royalty-debatten illustrerer godt det meget komplekse politiske spillet i Brasil. Det er en avgrunn mellom opposisjonen og regjeringskoalisjonen. Kongressen lever sitt eget liv, på tross av et stort formelt flertall for Dilmas regjeringskoalisjon. Videre er det store spenninger mellom de ulike forvaltningsnivåene i føderasjonen Brasil (kommunalt, delstatlig, nasjonalt). Lokalt kan også lojaliteten gå på tvers av formelle allianser på nasjonalt nivå.

Alt dette spiller inn i royalty-debatten. President Dilma har noen uker på seg til å finne en løsning. Det blir ingen enkel jobb.

onsdag 7. november 2012

Oljeskatt: - VM og OL i fare


- Fotball-VM 2014 og sommer-OL 2016 står i fare hvis dagens forslag til skattefordeling fra oljeproduksjonen blir vedtatt. Denne lite tilslørte trusselen er siste kapittel i den årelange royalty-debatten i Brasil. Opphavsmannen er ingen ringere enn Sergio Cabral, guvernøren i delstaten Rio de Janeiro.

 Statoils platform på Peregrino-feltet i Brasil.

Etter hastebehandling i Kongressen ble et lovforslag om ny fordeling av skatteinntektene fra oljesektoren vedtatt tirsdag 6. november. Forslaget havner nå på president Dilma Rouseffs bord.

Oljeprodusentene taper
Det er ikke småpenger det dreier seg om. I 2010 var de samlede royalty-inntektene på omtrent 70 milliarder kroner, fordelt på kommuner, delstater og nasjonalstat. Denne summen vil sannsynligvis fordobles de neste ti årene, i takt med at oljeproduksjonen i Brasil øker. Brasil gjorde i 2007 de største oljefunnene i Amerika på 30 år, i det såkalte pré-sal-feltet.

Det nye lovforslaget innebærer at inntektene til de oljeproduserende delstatene og kommunene halveres. Nasjonalstatens inntekter holdes omtrent på samme nivå, og resten skal settes inn i et fond til utvikling i kommuner og delstater som ikke er så heldige å sitte på oljereserver.

Maktkamp i Kongressen
De oljeproduserende delstatene forsøkte uten hell å utsette avstemningen i Kongressen. Nå legger de et knallhardt press på president Dilma for at hun skal legge ned veto mot lovforslaget. Delstatene São Paulo, Rio de Janeiro og Espírito Santo hevder loven er grunnlovsstridig og varsler allerede nå at de vil ta saken til rettsvesenet dersom den blir signert av presidenten i dens nåværende form.

Royalty-lovgivningen må være på plass før nye konsesjoner i det rike pré-sal-feltet lyses ut. President Dilma har nå en brennhet potet på sitt skrivebord, og uansett avgjørelse vil saken rulle videre i Kongressen eller rettsvesenet. Én ting er sikkert:  Royalty-debatten er ikke ferdig.

Les mer om royalty-debatten og forsinkelser i pré-sal her: Bakrus i Brasil


søndag 4. november 2012

Kaller du DETTE caipirinha?

Dette er et hån mot Brasils nasjonaldrink. Styr unna!


Denne uka kom jeg over noe nytt på min lokale Kiwi: Halmstad Caipirinha Coctail. - Det kan umulig være godt, var min første tanke. Det skulle vise seg å stemme.

Mr. Freeze
Dette smaker ikke caipirinha i det hele tatt. Ikke så mye som et hint av lime. Det er rett og slett en slags champagnebrus. Etter litt fundering kom jeg fram til nøyaktig smak: Mr. Freeze champagne (den du får i isdisken om sommeren). Smelta og tilsatt litt vann og lett kullsyre.

Egentlig ikke så ille til å være en rusbrus, men å kalle den caipirinha er en fornærmelse. Terningkast 2. (Jeg gir den ikke 1 sånn at du skal få lyst til å prøve bare for moro skyld. Ikke kast bort penger på denne. Vær så snill!)

Eplevin?
En rask kikk på ingrediensene avslørte at drinken inneholder kullsyreholdig vann, sukker, eplevin, aroma og syre, i tillegg til fire E-stoffer. Det er laaaangt unna de fire hellige ingrediensene i en ekte caipirinha: lime, cachaça, sukker og is.

Sånn lager du caipirinha
Nei, skal du lage en skikkelig god caipirinha, ta en kikk her: Verdens beste drink: Ginger Caipirinha

søndag 28. oktober 2012

Lula+10

Lørdag 27. oktober var det ti år siden Lula da Silva ble valgt til president i Brasil. Høy økonomisk vekst, historisk fordeling av rikdom og rekordlav avskoging i Amazonas er noe av den positive arven. Noen skjeletter begynner å ramle ut av skapet, likevel står Lula igjen som selve landsfaderen i det nye Brasil.

Det offisielle portrettet til Lula etter at han tok over som president 1. januar 2003.

Valget av Lula 27. oktober 2002 var det viktigste øyeblikket i Brasils moderne historie. For aller første gang ble en representant for folket valgt til president. Den symbolske verdien i at fattiggutten, fagforeningslederen og venstrepolitikeren Lula vant valget kan vanskelig overvurderes.
Lula satt som president i to perioder til desember 2010. Aldri har en avtroppende president i noe demokratisk land hatt så stor støtte. Hele 80 prosent av befolkningen mente han hadde gjort en god jobb. Lulas store prosjekt var økonomisk vekst koblet med fattigdomsreduksjon. Han lyktes på begge områder. Brasil er i dag verdens sjette største økonomi, og har nylig gått forbi både Italia og Storbritannia. 35 millioner mennesker har tatt steget ut av fattigdm det siste tiåret. Samtidig har landet klart å redusere avskogingen i Amazonas med 75 prosent.

En av de viktigste årsakene til Brasils framgang ligger i et oppgjør med nyliberalismen fra 1990-tallet. Med Lula og Arbeidernes parti (PT) ved makta har landet gjort store endringer i politikken. Mer stat og mer regulering er fellesnevneren.
Brasils økonomiske vekst er i stor grad skapt av en fordelaktig verdensøkonomi. Kina har støvsugd verdensmarkedene for mange av Brasils viktigste eksportprodukter, som mineraler, soya og råolje. Men Brasils regjering har parallelt satset på mer regulering av markedene, og på mer bruk av statlige banker og selskaper i utviklingspolitikken.
Det største grepet for fattigdomsreduksjon er Bolsa Familia (familiestipend). I regi av dette sosialprogrammet mottar 13 millioner av de fattigste familiene i dag økonomisk støtte. Til gjengjeld må de innfri krav om at barna går på skole og tar vaksiner, og gravide må følge programmer for reproduktiv helse. Samtidig har minstelønnen blitt kraftig oppjustert. Det har skapt en boom i hjemmemarkedet, noe som  har bidratt sterkt til den økonomiske veksten.
Statlige grep er også en årsak til redusert avskoging. Aller viktigst har det vært å anerkjenne urfolks territorier og opprette nye naturvernområder. Myndighetene har videre kuttet i statlige subsidier til skograsering, og de verste lovbryterne får ikke lenger lån eller adgang til markedene.

 

God stemning 27. oktober 2002 da Lula ble valgt til president for første gang. L-tegnet for Lula. V-tegnet for seier. Parykk for party. Foto: Torkjell Leira

Les en øyenvitneskildring fra valgnatta her: Lulas historiske seier.

Baksiden av medaljen begynner nå å komme til syne. Korrupsjonsskandalen mensalão (det månedlige bidraget) er den mest aktuelle. Saken dreier seg om at PT, som ironisk nok framstilte seg som det etiske alternativet i 2002, kjøpte stemmer i Kongressen. I disse dager blir Lulas nærmeste medarbeidere dømt for korrupsjon av Brasils høyesterett, og PTs tidligere president, kasserer og partisekretær kan ende opp i fengsel.
Den økonomiske veksten gått i stå. Finanskrisen og mindre import i andre land påvirker Brasil negativt, og avslører en økende avhengighet av råvareeksport. Den vellykkede fordelingspolitikken er først og fremst basert på pengeoverføringer fra staten. Middelklassens oppsving er basert på lettere adgang til å ta opp banklån. Framgangen skyldes altså i mindre grad varige, strukturelle endringer i økonomien.
Et problem på lengre sikt er at velstandsøkningen er lite bærekraftig. Brasils nye middelklasse kjøper større TV-apparater, flere mikrobølgeovner, motorsykler og biler. Samtidig stimulerer myndighetene til mer forbruk og mer energibruk. Bilindustrien får skatteletter og bensinprisene holdes kunstig lave for å holde inflasjonen i sjakk. Dette er gammeldags vekstpolitikk som fører til mer forurensing og større klimagassutslipp. Brasilianske myndigheter spiller her bort en gylden mulighet til å slå inn på en lavkarbon utviklingsvei.
Også suksessen i Amazonas truet. Skogloven, som er selve fundamentet i kampen mot avskoging, blir nå svekket etter press fra godseierlobbyen i Kongressen. Samtidig har Brasils økonomiske vekst ført til en voldsom økning i klimagassutslipp fra andre sektorer. Resultat: Brasils totale utslipp har økt kraftig siden 2010.

Framtida til Brasil er selvfølgelig vanskelig å spå. Jeg tror følgende tre faktorer blir mest utslagsgivende. På hjemmebane dreier det seg om den nye middelklassens politiske rolle. Vil middelklassen, som i dag består av 100 millioner mennesker, omtrent halvparten av Brasil befolkning, presse på for mer fordeling, mindre korrupsjon og mer bærekraftig utvikling? Eller vil den være fornøyd med materiell framgang? Så langt peker pilen i retning av det siste alternativet.
            Verdensøkonomien er den andre faktoren. Brasils framgang på 2000-tallet er i stor grad finansiert av eksport av råvarer til gode priser. Fortsetter finanskrisen – noe den etter alle solemerker vil gjøre – vil ikke Brasil klare å opprettholde det siste tiårets vekst.
Den tredje faktoren er klimaendringer. Brasil er et av de landene som kan bli hardest rammet av økte temperaturer. Det vil påvirke nedbørsmønsteret over hele det sørlige Sør-Amerika. Og det er nettopp der Brasil og nabolandene produserer mesteparten av sine matvarer, sin soya og sitt kjøtt.

Hva med Lula? Han stilte ikke selv til valg, men var likevel PTs stemmesanker nummer én i lokalvalget i Brasil i oktober. I landets viktigste by São Paulo kjempet den voksende PT-stjernen Fernando Haddad i andre valgomgang mot en gammel kjenning, José Serra fra det sosialdemokratiske partiet PSDB.
Det er den samme Serra som tapte mot Lula i presidentvalget i 2002, og ditto mot PTs Dilma Rouseff i 2010. Slik representerte valget i São Paulo ikke bare oppgjøret mellom høyre og venstre, men også møtet mellom to generasjoner i brasiliansk politikk. PT og Haddad vant. Lula har posisjonert seg godt.