torsdag 11. november 2010

Reisebrev fra Manaus, Amazonas, Brasil

Naa er vi i Manaus. Britta, Yngve og jeg fra Regnskogfondet, sammen med Sema og Beto fra  ISA*. Jeg, som dere skjoenner, på internettkafé uten ae, oe og aa.

Alt vel, bortsett fra et forrykende regnvaer. Ordentlig kraftig tropisk regn som dundrer saa hardt paa taket at det er vanskelig aa hoere hva de andre sier. Men regn er bra! Ekstra bra akkurat naa fordi toerken i aar har slaatt alle rekorder. Elvene har historisk lav vannstand, og det skaper kjempeproblemer for folk og samfunn.

I Amazonas er elvene veier og supermarked. Elvene er de eneste, eller de aller viktigste transportaarene. Folk mangler drikkevann, vann til matlaging, vanlige matvarer fordi transporten paa elvene forsinkes eller innstilles. Paa grunn av toerken er det unntakstilstand i et titalls kommuner i Brasil.

Regnet i dag er det foerste skikkelige regnvaeret i vinter. (Oppfattinga av vinter/sommer er motsatt i Amazonas i forhold til resten av Brasil. Vinter er regntida, det vi si november til april. I resten av Brasil staar sommeren for doera akkurat naa.) Saa forhaapentligvis vil tilstanden etterhvert naerme seg normalen.

Det som er bekymringsfullt paa lengre sikt, er at dette ekstemvaeret i Amazonas kommer oftere og oftere. Forrige rekordtoerke var i 2005, og siste rekordoversvoemmelse var for bare et par aar siden.

I dag skulle vi egentlig en tur inn til byen og besoekt det beste galleriet i Manaus, GaleriAmazonica http://galeriamazonica.org.br/

Det er en blanding av galleri for hoeykvalitets indiansk kunst  og  etnografisk museum, men det rakk vi ikke fordi vi ble forsinka fra São Paulo. Men naa er flyet videre til São Gabriel da Cachoeira ogsaa forsinka, saa vi ville rukket det likevel hvis vi hadde visst det... Kjedelig, men ikke noe aa gjoere noe med. Haaper bare vi kommer oss videre i dag.

Neste innlegg kommer fra São Gabriel da Cachoeira. Med bilder(!), hvis flyselskapet, internettkoblinga og regngudene staar oss bi...

* ISA, Instituto Socioambiental, er Regnskogfondets viktigste partnerorganisasjon i Brasil. www.socioambiental.org

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar