Det brasilianske selskapet som slipper ut aller mest klimagasser er - ikke overraskende - oljeselskapet Petrobras. Dette ene selskapet slipper alene ut mer enn hele Norge.
Rett før jul lanserte børsen i São Paulo en ny karbonindeks, kalt ICO2, i samarbeid med den brasilianske utviklingsbanken BNDES. Der listes de største brasilianske selskapene opp ned sine respektive utslipp av klimagasser. Les mer om indeksen her.
Oljefondets investeringer
Det norske oljefondet investerer i 8 av de 9 selskapene med størst utslipp av klimagasser. Disse selskapene kan enkelt klassifiseres som klimaverstinger på grunn av de høye utslippene.
Fire brasilianske selskaper nekter å oppgi sine klimagassutslipp til den nye indeksen: oljeselskapet Petrobras og de tre gruveselskapene / smelteverksbedriftene Usiminas, Gerdau og CSN. Oljefondet investerer i alle fire. Selskapenes størrelse, sektor og det at de nekter å gi opplysninger, gjør at de havner i kategorien klimaversting.
Det norske oljefondet investerer altså i 11 av de 12 største klimaverstingene i Brasil.
Her er lista over de 12 klimaverstingene i Brasil, målt i absolutte utslipp og mangel på åpenhet
- Petrobras*
- Vale
- Eletrobras
- TAM
- GOL
- COSAN
- JBS
- Fibria Celulose
- AMBEV
- Usiminas**
- Gerdau**
- CSN**
At etanolprodusenten COSAN og papir- og celuloseselskapet Fibria (som for øvrig kjøpte opp Aracruz) kommer så høyt opp, var en overraskelse for meg. Dette er bedrifter som i sin egenprofilering påstår de er svært klimavennlige. Det eneste av disse 12 selskapene oljefondet ikke investerer i er Eletrobras.
Konsekvenser for regjeringens Brasilstrategi
I disse dager legger regjeringens siste hånd på en strategi som skal sørge for en helhetlig norsk politikk ovenfor Brasil. Bærekraft skal være et ledende prinsipp. Denne strategien må bidra til å redusere både Norges og Brasils klimagassutslipp.
Den nye CO2-indeksen er et nyttig verktøy for norsk næringsliv før de tar avgjørelser om samarbeid eller investeringer i Brasil. Norske bedrifter bør unngå brasilianske selskaper med store absolutte utslipp eller negativ utvikling over tid.
På samme måte bør norske selskaper sjekke brasilianske myndigheters svartelister over slavearbeid og miljøkriminalitet. Les mer om svartelista over slaveri her.
Hvorfor investere i klimaverstingene?
Oljefondet investerer i tusenvis av selskaper verden over. Også i de aller største selskapene i Brasil. De største olje-, gruve- og flyselskapene har også størst utslipp, det er ikke merkelig. Men det er ikke dermed sagt at oljefondet skal investere i dem. Tvert i mot, høye utslipp og manglende åpenhet burde talt mot investering.
Behov for strengere regler
Disse opplysningene viser med all tydelighet at oljefondet burde hatt mye strengere regler for å ta hensyn til miljø før investeringene skjer. I dag er det slik at oljefondets etikkråd - som gjør en utmerket jobb, men som dessverre har alt for liten kapasitet - først kommer inn i etterkant for å luke ut de aller verste. Oljefondet bør absolutt gjennomføre en screening på bla. miljø, klima og menneskerettigheter i forkant av investeringene.
* Petrobras nekter å oppgi sine utslipp til Bovespas nye indeks. Men laaangt inne på deres egne hjemmesider ligger tallene i et underkapittel i en del av en årsrapport. Utslippene er fire ganger så store som Vale på andreplass.
** Selskapene Usiminas, Gerdau og CSN nekter å oppgi sine utslipp.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar