tirsdag 4. januar 2011

Slaveri: En skam for Brasil!

Slaveri finnes fortsatt i Brasil. 220 selskaper står på den nye svartelisten over slaveri som ble lansert ved årsskiftet.

Soyaplantasje i Mato Grosso. Det brukes fortsatt titusenvis av slaver i landbruket i Brasil. Foto: Torkjell Leira

Den oppdaterte svartelisten over selskaper og privatpersoner som er dømt for slavearbeid i Brasil er klar. 220 navn står der nå, en økning fra 148 i fjor.

Oversikten er laget av organisasjonen Reporter Brasil, basert på tall fra det brasilianske arbeidsdepartementet (Ministério do Trabalho e Emprego).

Flest slaver i landbruk og gruveindustri
På svartelisten står ”the ususal suspects”,  produsentene av storfekjøtt, trekull (til smelteverkene), sukkerrør og soyabønner. Det er disse som tradisjonelt driver med slavearbeid i stor skala. Men også produsenter av kaffe, bomull og matvarer finnes på listen, samt bedrifter som driver hogst, gummitapping, gruvedrift, smelteverk og i byggebransjen.

Seksdobling  siden 1990-tallet
Over 30.000 arbeidere har blitt frigitt fra slaveliknende forhold siden 2003, under president Lula. Det er en seksdobling i forhold til perioden 1995-2002 da Fernando Henrique Cardoso var president. Det er foreløpig uklart om denne økningen kun stammer fra bedre kontroll fra myndighetenes side, eller om omfanget av slaveri også har økt de siste årene.


Slavene bygde Brasil
Slaveri er en tragisk overlevning fra en skammelig historie. Afrikanske og indianske slaver var ryggraden i Brasils økonomi i 350 år, både på sukkerplantasjene, i gullgruvene og som gummitappere og kaffeplukkere. Brasil var et av de aller siste landene i verden som offisielt forbø slaveri, først i 1888. Fortsatt ligger folk med afrikansk og indiansk herkomst lavest på alle levekårsundersøkelser.

Hele svartelisten ligger her:

Her finner du en omtale og kort analyse av resultatene på portugisisk.

Departementets egen liste er her:

Og her er en fersk nyhettssak om de titusenvis av menneksene som er befridd fra slaveri de siste årene.

Et lite tips til oversetting: Kjapp oversetting av tekst eller hele nettsider kan du gjøre raskt og enkelt med google her: http://translate.google.com/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar