fredag 25. mars 2011

Avskoging i brasiliansk Amazonas 2011

Nå er nye månedstall for avskoging i brasiliansk Amazonas kommet. Interessant lesning.

Rødt: Avskoging i brasiliansk Amazonas totalt
Grønt: Urfolks territorier i brasiliansk Amazonas

Tallenen for februar viser et stabilt nivå i forhold til februar i fjor, men disse månedstallene skal man ikke legge for mye i. Satelittbildene de baseres på er ikke veldig nøyaktige, og på grunn av skydekket i regntida klarer man bare å måle 10-30% av Amazonas.

Mest interessant er det å legge sammen tallene for de første sju månedene av avskogingsskogåret 2011 og sammenlikne med tallene for i fjor. Da ser vi to tendenser:
  1. Totalavskogningen (skog fullstendig borte) er stabil
  2. Skogforringelse (delvis skadet skog, såkalt degradering) har økt med 300%
Dette er delvis gledelige nyheter. Det er bra at avskogingen ikke har økt, på tross av tørke og massive skogbranner i Amazonas i fjor høst. Økonomien i Brasil går også godt, og det har tradisjonelt skapt mer avskoging.

Samtidig er det bekymringsfullt at skogforringelsen har økt så kraftig. Årsakene til det er sannsynligvis den samme tørken og de samme skogbrannene. Delvis hogst og brenning er ofte bare det første skrittet til total avskoging av det samme området.

Det er den brasilsianske miljøorganisasjonen Imazon som står for målingene. Imazons rapport  rapport på portugisisk kan du laste ned her

Og her finner du Mongabays presentasjon på engelsk av de samme tallene.

Og her: BrasiLeiras ABC om avskoging i Amazonas

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar