søndag 13. mars 2011

"Etter oppdagelsen av Amerika"?!


I kveld ble jeg skikkelig sur! Oppdaget at det på baksiden av peanøttposen til Eldorado står at Amerika ble oppdaget. Oppdaget? Er det mulig? Har virkelig ikke folk fått med seg at det bodde folk der før europeerne kom? Og de grusomhetene europeerne gjorde seg skyldige i?

En liten detalj som man ikke skal gidde å bry seg om, kan du si. Jeg synes faktisk ikke det. Oppdagelse er et like dekkende begrep på europeernes ankomst i Amerika i 1492 som Nazi-Tysklands ankomst i Norge i 1940. Så jeg bestemte meg for å klage:

Kjære Eldorado

Jeg vil med dette kreve at dere endrer teksten på baksiden av peanøttposen deres. Den inneholder grove feil og viser svært liten respekt for Amerikas urfolk.

Teksten lyder som følger: ”Peanøtter har sin opprinnelse i Sør-Amerika, og de tidligste bevis på at peanøtter har vært konsumert, daterer seg tilbake til år 1500 f. Kr.” Så langt vel og bra. Veldig bra, faktisk!

Men i fortsettelsen glipper det: ”Etter oppdagelsen av Amerika bragte spanjoler og portugisere peanøtter med seg til Afrika, Nord-Amerika og Europa.” (min utheving)

Hvilken oppdagelse? Mener dere at det ikke fantes mennesker i Amerika før europeerne kom? I beste fall gjør Eldorado seg her skyldig i en formidabel selvmotsigelse. Dere slo jo i setningen før fast at folk har spist peanøtter i Amerika i 3500 år! Eller mener dere faktisk at det var en ”oppdagelse”? Følger vi Eldorados logikk her kan jo Nazi-Tysklands invasjon av Norge kalles en ”oppdagelse”.

I verste fall er dette et grelt eksempel på historieløshet og taktløshet. Det bodde omtrent 65 millioner mennesker i Amerika da europeerne kom i 1492. Til sammenlikning: I Europa bodde det omtrent 70 millioner. Altså cirka like mange.

Hva skjedde med de i Amerika? Drøyt hundre år etter europeernes ankomst var befolkningen redusert med 90%! Amerikas urfolk, eller indianerne som de kom til å bli kalt, døde av sykdommer, slaveri, tvangsflytting, flukt og sosial kollaps. Svært mange ble drept av europeiske conquistadorer, indianere som gjorde motstand ble massakrert.

Å kalle europeernes ankomst til Amerika for ”oppdagelse” er derfor et hån mot kontinentets urfolk. Mer passende begrep er ”invasjon”, ”kolonisering” eller til og med ”folkemord”.

Heldigvis har de fleste skjønt dette i dag. Jeg håper at Eldorado innser at dere har gjort en tabbe, og at dere endrer baksideteksten på peanøttposen så fort som overhodet mulig. Jeg ser fram til å høre fra dere om denne saken.

Med vennlig hilsen,

Torkjell Leira


Og jeg fikk svar! Et automatisk riktignok, men likevel. De lover tilbakemelding innen et par uker. Jeg gleder meg, og lover å legge ut svaret her på BrasiLeira. Følg med!

Vi takker for din henvendelse!

Unil er opptatt av at alle varer er av riktig kvalitet, og vi er derfor takknemlige for at du har tatt deg bryet med å gi oss din tilbakemelding.

Vi har som mål å kunne gi deg en tilbakemelding senest innen et par uker.

Med vennlig hilsen

Unil AS

10 kommentarer:

 1. Jeg gleder meg ogsaa til aa lese svaret!

  SvarSlett
 2. Venter i spenning... Hva om du klager du også?
  http://www.eldorado.no/sw340.asp

  SvarSlett
 3. Kan man ikke oppdage noe flere ganger da? Å oppdage en feil, for eksempel. Noen oppdager feilen først, men mange kan oppdage den totalt. Jeg synes ikke det er så upassende egentlig. Spanjolene oppdaget jo Amerika de også. Likt som Leiv Eriksson gjorde, og urinnvandrerne fra Asia. Nazistene visste jo at Norge var der; Europa hadde ingen idé om at Amerika var der. Derfor er det en vesentlig forskjell mellom de to.

  Eller?

  SvarSlett
 4. Joda, det er helt korrekt rent språklig. Og det er helt greit at spanjoler go portugisere for 500 år siden følte at de oppdaget Amerika.

  Men å kalle det "oppdagelse" i dag er å overse / tilsløre at det var en invasjon og et folkemord av dimensjoner europeerne (vi) gjorde oss skyld i. Amerikas urfolk er samstemnte i at det IKKE skal kalles "oppdagelse" og det bør vi støtte dem i.

  SvarSlett
 5. Det er noe med å ikke bagatellisere alvorlige historiske hendelser og gjøre det trivelt. Respekt for urbefolkning blir ikke akkurat høyere ved å undergrave historiske fakta med ett enkelt og positivt ladet ord som "oppdagelse".

  Tenker på å sende inn en liten klage nå og spørre hvorfor du ikke har fått svar enda til å legge ut her ;)

  SvarSlett
 6. Hei Lorenza!

  Enig med deg. Begrepsbruk er grunnleggende. Det er derfor jeg insisterer slik i denne saken.

  Og jo flere vi er, jo større er sjansen for at noe skjer...

  SvarSlett
 7. jeg tror det de mener med oppdagelsen er at det ble liksom kjent, siden før Europeerne oppdaget Amerika visste ikke de at det fantes noe ¨Amerika¨

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Takk for kommentar. Du har rett, for europeerne på den tiden var det en oppdagelse. De ante jo ikke at det fantes kontinenter og folk der ute.

   Men å fortsatt kalle det oppdagelse i dag blir feil. Da høres det ut som om det ikke bodde noen der fra før, og at verden på en måte startet med at europeerne kom dit. Sånn var det ikke. Det bodde omtrent like mange mennesker i Amerika som i Europa i 1492, og mange av samfunnene i Amerika var overlegne det som fantes i Europa når det gjeldt så forskjellige felt som jordbruk, astronomi, postvesen og hygiene.

   Slett
 8. urfolket bodde jo helt for seg selv der, og ingen andre enn dem visste at de eller landnet deres eksisterte. så noen har jo oppdaget de som bodde der, og landet deres, sånn at resten av verden fikk vite om det. vi oppdaget jo plutselig at alt var laget av atomer, men det betyr jo ikke at atomene ikke var der før vi oppdaget dem...

  lenge siden dette innlegget.. men jeg ville bare si min mening også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Fride!

   Takk for innlegg.
   Joda, for portugisere og europeere på 1500-tallet føltes det nok som en oppdagels. Poenget i dag er at man vet hvilke tragiske følger det fikk, så i respekt for de som bodde der fra før bør man unngå å bruke ordet oppdagelse.

   t

   Slett