tirsdag 16. august 2011

Amazonas: Vannkraft - Verneområder 3-0

Mandag fikk den siste av mange konflikter om verneområder og vannkraft i brasiliansk Amazonas et trist utfall. Som forventet.

Fra byggingen av Jirau-kraftverket i 2009. Foto: International Rivers.

President Dilma Rouseff har endret grensene til tre verneområder i Amazonas for å åpne veien for noen av de største vannkraftverkene i Brasil ved siden av Belo Monte: Santo Antônio og Jirau i Rio Madeira og Tabajara i Rio Tapajos.

Det er første gang dette skjer i Brasil, og miljøvernere frykter at dette vil skape en negativ presedens. Saken ble avgjort ved et såkalt presidentdekret (= saken ikke gjennom Kongressen) og offentliggjort i Brasil i går, mandag.

Brasilansk miljø-backlash
Denne saken er en del av et tydelig miljø-backlash i Brasil de siste årene. I skyggen av fantastisk nedgang i avskogingen i Amazonas, har det vi best kan forklare med "godseierlobbyen" satt i gang en rekke systematiske angrep mot landets miljølovgivning og miljømyndigheter.

Logikken bak dette er enkel:
Brasils miljølovgivning er god. Når landets myndigheter, ledet av tidligere miljøvernminister Marina Silva (2003-2008), setter inn harde støt for at miljølovgivningen skal respekteres, og godseierne begynner å føle at lovbrudd ikke lønner seg lenger, da bestemmer de seg for å endre lovgivningen. Og det har de dessverre politisk styrke nok til å gjøre.

Samtidig, og delvis på grunn av angrepene fra godseierlobbyen, har avskogingen begynt å stige igjen.

Sjekk disse sakene på BrasiLeira for flere detaljer:

Sjekk denne saken fra Bistandsaktuelt om grenseendringene:

Eller denne nyhetssaken på portugisisk: 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar