De øverste lederne for Brasils militære styrker, midt i bildet, var de eneste som ikke applauderte da president Dilma Rouseff opprettet sannhetskommisjonen i 2011.
En verkebyll for demokratiet
Brasil er et av de få landene i Latin-Amerika som ennå ikke har tatt et oppgjør med overgrep under militærdiktaturet (1964-1985). Takket være en omstridt amnestilov som ble vedtatt av den regimetro nasjonalforsamlingen i 1979, har dette ligget som en verkebyll for det brasilianske demokratiet i snart tre tiår. Den interamerikanske menneskerettighetsdomstolen, det høyeste MR-organet på kontinentet, fastslo i en dom i 2010 at at amnestiloven ikke er legitim, og krevde at Brasil må straffeforfølge de som begikk lovbrudd under diktaturet.
Kommisjonen har snevert mandat
For seks måneder siden, 27 år etter militærdiktaturets fall, ble det endelig bestemt å opprette en sannhetskommisjon. Den har mandat til å undersøke drap, tortur og forsvinninger under diktaturet (1964-1985). Men den har ikke mandat til å åpne for straffeforfølgelse. Det er meget omstridt.
Kritikerne hevder at dette vil føre til de ansvarlige for torur og overgrep fortsatt vil gå fri. Tilhengerne mener at dette var et kompromioss, og at sannhetskommisjonen ikke ville blitt opprettet hvis den skulle ha mandat til å straffeforfølge de ansvarlige. Uansett, det sannhetskommisjonen kommer fram til på de to årene den har til rådighet, vil ikke hindre senere straffeforfølgning i rettsvesenet.
President Dilma Rouseff i midten under seremonien som opprettet sannhetskommisjonen i 2011. Offisielt foto.
Presidenten ble selv torturert
Det er ikke tilfeldig at sannhetskommisjonen opprettes nå. Høyrekreftene som samarbeidet med militærregimet (som dagens senatspresident og tidligere president José Sarney) har så langt hatt politisk tyngde nok til å blokkere alle forsøk på seriøs, offentlig gransking av hva som skjedde under diktaturet. Nå er den generasjonen i ferd med å dø ut. I tillegg ble dagens president selv torturert, noe som trolig er en ekstra personlig motivasjon. (Les her: Dilma Rouseff ble torturert under diktaturet)
De syv personene som skal sitte i kommisjonen
- José Carlos Dias (justisminister under president Cardoso)
- Gilson Dipp (høyesterettsdommer)
- Rosa Maria Cardoso da Cunha (advokat)
- Cláudio Fonteles (statsadvokat under president Lula)
- Maria Rita Kehl (psykiater)
- José Paulo Cavalcanti Filho (advokat og forfatter)
- Paulo Sérgio Pinheiro (diplomat, leder av FNs undersøkelseskommisjon i Syria)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar