fredag 10. august 2012

OL i Rio 2016


OL i London er straks over. Om fire år braker det løs i Rio de Janeiro. For første gang i historien skal et OL arrangeres i Sør-Amerika. Det kommer til å bli en sportslig fest og en budsjettmessig skandale.
Logoen. Tre mennesker hånd i hånd. Silhuetten til Sukkertoppen. De brasilianske fargene grønt, gult og blått. Ganske så klisjefylte elementer, men jeg synes helheten er glimrende. Og den er i 3D! Sjekk under.

5. august 2016 går åpningsseremonien går av stabelen på legendariske Maracanã, en av verdens største fotballarenaer. De påfølgende ukene kommer millioner av tilskuere og mer enn 10.000 utøvere fra 200 land kommer til å sette Rio på hodet. Kommer Rio til å klare det?

Rio og store arrangementer
Ja. Rio kommer til å klare det. Byen er vant med store, internasjonale arrangementer. For bare et par måneder siden var byen vertskap for FNs store miljøkonferanse Rio+20. Som alltid var mye forsinket og kaotisk, men det gikk. I 2013 skal den katolske kirka arrangere en gedigen ungdomskonferanse i Rio, World Youth Day, med selveste Pave Benedikt til stede. Det ventes mange hundre tusen deltakere. Og i 2014 skal deler av VM i fotball arrangeres i Rio. 

Maracanã pusses opp for milliarder til fotball-VM i 2014. Åpningsseremonien for OL i Rio holdes her 5. august 2016.

Et sommer-OL er verdens største idrettsarrangement. Det blir ikke det største arrangementet Rio har gjennomført, både karneval, Pavens besøk og Rio+20 involverer mange flere deltakere. Men et OL er kanskje det mest komplekse og prestisjefulle. Jeg spår at det kommer til å bli som VM i fotball 2014. En sportslig fest og en budsjettmessig skandale.

Hva betyr OL for Rio og Brasil?
Brasilianere flest er mektig stolte av å skulle arrangere OL, og til og med det første i Sør-Amerika. (Enda en gang slo de Argentina…) Allerede i dag er boligmarkedet brennhett. Prisene er flerdoblet som følge av gode tider, oljeboom, fotball-VM og OL. Under lekene forventer Rio og Brasil storinnrykk av turister, mye penger i kassa og verdifull promotering av byen og landet verden over.

OL-logoen i 3D. Kult!

Promotering ja. Men OL i London ble en skuffelse for hotellnæringen og handelsstanden. Det kom færre turister til byen under OL enn en vanlig sommer. Jeg tror det blir annerledes i Rio. Byen mottar bare en brøkdel av Londons turister en normal juli/august, og om fire år vil hotellkapasiteten i byen forhåpentligvis være større enn i dag.

Problemer blir det masse av. Fulle og overprisede hoteller, trafikkaos, sprengt kapasitet på flyplassene. Og allerede nå meldes det om forvisning av folk som bor på tomter som skal brukes til idrettsanlegg og utøverhotell.

OL, VM og BRICS
Til slutt en liten refleksjon over globale maktforhold. Store mesterskap koster mye penger. Derfor er det stort sett de største og rikeste landene som er blitt tildelt sommer-OL og VM i fotball de siste årene. Har du hørt om BRICS? Forkortelsen står for Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, en gruppe land som får stadig større innflytelse i verden. Ikke minst økonomisk.

Nesten alle de største sportsarrangementene i verden i årene 2008-2018 er lagt til BRICS-land. Fotball-VM 2010 gikk i Sør-Afrika, i 2014 blir det Brasil og i 2018 Russland. Sommer-OL 2008 ble arrangert i Kina og i 2016 er det Brasil sin tur. Bare OL 2012 i London er lagt til et land i Vesten. De globale idrettsfestene er på den måten en manifestering av endrede maktforhold i verden

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar