lørdag 2. april 2011

Bok: En beretning om dødelig besettelse i Amazonas"En beretning om dødelig besettelse i Amazonas” er undertittelen til denne boka. Det er en særdeles presis beskrivelse av en usedvanlig fascinerende bok. Terningkast 5!
Oppdageren Percy Fawcetts forsvinning
Boka opererer på mange plan. Rammehistorien er forfatterens jakt på hva som egentlig skjedde med den engelske oppdageren og eventyreren Percy Fawcett som forsvant sporløst i Amazonas i 1925. Innvevd i disse to beretningene finnes historier om vitenskapers utvikling, om gummiboomens rikdom og grusomheter, om hvordan synet på urfolk har forandret seg, om tallrike og tragiske ekspedisjoner for å redde Fawcett og om arkeologisk bevis for store sivilisasjoner i Amazonas.
For meg blir boka særdeles spennende fordi både Fawcett og forfatteren ender sine reiser inne i Xingu i Brasil, som er et av Regnskogfondets viktigste prosjektområder. Dagens indianere i Xingu blir framstilt som unødvendig eksotiske og farlige, men ok, det kan jeg leve med.
Store sivilisasjoner i Amazonas
Fawcett var på jakt etter Eldorado, den fantastiske byen full av gull som de første europeerne i Amazonas fortalte om. Senere tiders vitenskap har forkastet disse historiene som oppspinn og fantasi. Det kan umulig ha vært noen store sivilisasjoner i Amazonas, hevde de først, indianerne var for dumme. Etter hvert som forståelsen for urfolk endret seg, ble det argumentert for at ressursgrunnlaget var alt for lite. Amazonas kunne ikke brødfø mange mennesker, derfor var store sivilisasjoner umulig.
I ”Den tapte byen Z” blir vi kjent med nytt arkeologisk materiale som beviser det motsatte. I Xingu er det nylig avdekket mange titalls førcolombianske byer forbundet med veier og broer basert på ingeniørkunst og matematikk som var på høyde med det som fantes i Europa på samme tid. Byene var like store som mange europeiske middelalderbyer. Noen hundre mil lenger nord, ved Santarém ved Amazonaselva, er det funnet knokler etter mennesker fra 10.000 år tilbake.  Samme sted finnes rester etter keramikk som er 7500 år gamle, eldre enn det som er funnet i Andesfjellene.
Er myten om Eldorado sann?
Disse nye funnene kaster om kull store deler av den tradisjonelle historien om Amerika. Kan det ha vært slik at de første store sivilisasjonene oppstod i Amazonas? Det vet vi ikke. Men uansett, beretningene om Eldorado var sanne!
Det vil si: De store, rike sivilisasjonene i Amazonas som de første europeerne fortalte om, de var der. Da de seinere ekspedisjonene kom, var de aller fleste indianerne dødd ut av sykdommer fra Europa som de ikke hadde motstandsdyktighet mot.
Nok om det. Les boka! Du finner den i pocketutgave på bokhandelen, på norsk!
Her er forlaget Oktobers omtale av boka

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar