fredag 15. april 2011

Oljefondet investerer i ulovlig avskoging i Amazonas

Nå er det ikke lenger indirekte: Oljefondets sponser ulovlig avskoging i Amazonas!


Påsatt brann i iregnskogen i Amazonas. 80% av de avskogede områdene går til beiteland til storfe.

Statsadvokaten i delstaten Acre anklaget 14. april flere selskaper i kjøttindustrien for ulovlig avskoging og slaveri. Bøter på over 7 milliarder kroner er skrevet ut! Blant de fjorten selskapene er JBS Friboi, verdens største kjøtteksportør.

Oljefondet inne
Oljefondet investerer 61 millioner kroner i JBS Friboi. Ikke det største beløpet, men likevel. JBS er også blant de aller største utslipperne av klimagasser i Brasil. Nå må Oljefondet selge seg ut!
Bakgrunn: Oljefondet investerer i 11 av 12 klimaverstinger i Brasil

Ulovlig avskoging
JBS er med dette igjen anklaget for å kjøpe opp kjøtt som kommer fra ulovlig avskogede områder i Amazonas. Dette til tross for at selskapet siden 2009 har forpliktet seg til ikke å gjøre det, og samtidig reklamerer med at de ikke gjør det.

Kjøttindustrien står for 80% av avskogingen i Amazonas. Ved å investere i JBS, er Oljefondet med på å opprettholde dette systemet.
Bakgrunn: ABC om avskoging i Amazonas

Slaveri i kjøttindustrien
Flere av selskapene er i tillegg anklaget for å holde arbeiderne sin som slaver. Dette er et stort problem i Amazonas. Over 200 bedrifter i Brasil står på Arbeidsdepartementets offisielle svarteliste over slaveri.
Bakgrunn: Slaveri: En skam for Brasil

Hva synes du? Bør Oljefondet selge seg ut?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar