Reiseruta er denne: Oslo - Amsterdam - São Paulo - Belém - Cayenne - Paris - Oslo. Det blir lite eller ingenting av feltbesøk denne gangen, derfor vil jeg ha tilgang til nettet det meste av tida. Skal prøve å legge ut inntrykk og bilder fortløpende her på BrasiLeira.
Yanomami-jente på skole i felleshuset i landsbyen langt inne i Amazonas. Foto: Torkjell Leira
Som alltid er det prosjektoppfølging med brasilianske partnerorganisasjoner som står på programmet i São Paulo. Det vil i praksis si møter...
Eksempel 1: I høst skal et prosjekt for utdanning blant yanomami-indianerne i Amazonas evalueres. Jeg skal ha en prat med organisasjonen som driver prosjektet og en av konsulentene som skal evaluere det.
Historiens første kart over naturvernområder og urfolks territorier i Amazonas. Grønt: Naturvernområder. Oransje: Urfolks territorier. Kart: RAISG
Eksempel 2: Regnskogfondet støtter et nyvinnende nettverk for kart i det store Amazonas (ni land). Jeg skal møte dem som koordinerer arbeidet i Brasil, miljøorganisasjonen ISA. Nettverket - RAISG - har bla. produsert historiens første kart over alle verneområder og urfolks territorier i det store Amazonas. Et ypperlig verktøy for alle som er opptatt av å beskytte biologisk og kulturelt mangfold i regnskogen.
Sjekk RAISGs egne hjemmesider for mer info og kartet i høy oppløsning.
Kartlegging i Fransk Guyana
Så skal jeg til Fransk Guyana. Det er ett av de tre små landene øverst til høyre i Sør-Amerika... Et fransk "oversjøisk departement" som det kalles. Eller en koloni, for å kalle en spade for en spade. Her betaler du med euro og folk mottar pensjon fra Frankrike.
Fransk Guyana og Frankrike i grønt. Kart: Wikipedia
Dette blir nybrottsarbeid for Regnskogfondet. Vi har ingen prosjekter i landet, men har i mange år støttet organisasjoner rett over grensen til Brasil, i delstaten Amapá. Dette arbeidet har vi oppskalert de siste årene, og da er allianser over grensene viktig.
Nå skal jeg delta på en kartleggingsreise med vår brasilianske partnerorganisasjon Iepé for å bli bedre kjent med urfolks organisasjoner, miljøorganisasjoner og akademiske institusjoner. Ett av målene er å knytte tettere bånd slik at urfolk i denne regionen skal komme ut av den politiske isolasjonen de har vært i. Et annet at aktører i Brasil og Fransk Guyana skal kunne samarbeide mer effektivt for å løse akutte miljøproblemer som gruvedrift i regnskogen.
Wajãpi-indianerne holder til både i Brasil og Fransk Guyana. Her kan du se en bildeserie fra mitt besøk hos wajãpiene i Brasil i mars 2010.
Her er Wikipedias artikkel om Fransk Guyana. Dette er den engelske, på norsk stod det nesten ingen ting. Og det er vel betegnende for Norges forhold til landet...
Ok. Det får være nok for i kveld. Bli med på tur! Følg bloggen!
(Visste du at du kan få beskjed om nye innlegg per e-post? Skriv inn adressen din i feltet øverst til høyre, og du får automatisk beskjed i samme øyeblikk som jeg publiserer nye innlegg.)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar